Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί με τις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία – μαμούθ Πούτιν, Παρβάνοφ, Καραμανλή που επετεύχθη χθες στην Αθήνα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι όμως και μια συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και κινδύνους, με πρώτο το ενδεχόμενο οικολογικής ρύπανσης του Αιγαίου, που θα έχει τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και την εθνική μας οικονομία. Και δεν πρόκειται για μακρινό φανταστικό σενάριο. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς σε τρία χρόνια που θα είναι έτοιμος ο αγωγός θα πλέουν στην πιο τουριστική περιοχή της χώρας δεκάδες σούπερ τάνκερ των 300.000 τόνων. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι πολιτικός. Οι ΗΠΑ για πολλούς και εν μέρει αυτονόητους λόγους δεν χαίρονται για τις σημερινές συμφωνίες μας με τους Ρώσους και κυρίως για τις μελλοντικές, που αφορούν το φυσικό αέριο. Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει να βαδίζει στο εξής σε τεντωμένο σχοινί για να κρατήσει τις ισορροπίες με την κ. Ράις.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ μέτωπο τώρα, το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει στροφές στο θέμα της γαλάζιας διαπλοκής και ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει, τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές, να κρατήσει ψηλά τη σημαία της εξυπηρέτησης από την κυβέρνηση «φίλιων» συμφερόντων – κατά την έκφραση που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι πως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκης σήκωσε αμέσως το γάντι που του πέταξε χθες ο κ. Θ. Ρουσόπουλος και απάντησε με σκληρή επίθεση προσωπικού χαρακτήρα. Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο θα είναι πολιτικά πολύ θερμό. Μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαθέτει στοιχεία για τέσσερα μεγάλα θέματα, με τα οποία όταν έρθει η ώρα θα αποδείξει όσα καταγγέλλει σήμερα.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης ποντάρουν στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει τη διαφορά του έναντι του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι περνούν σαφές μήνυμα και στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ότι δεν μπορεί να πατάξει τη διαφθορά κι έχει σοβαρές ευθύνες για τις τελευταίες πυρκαγιές σε Χαλκιδική και Μάνη.

ΙΟΡΔΑΝΙΚΕΣ ειδικές δυνάμεις σπεύδουν στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του Αμμάν, λίγο μετά την επίθεση οπλοφόρου εναντίον ομάδας ξένων τουριστών, από την οποία ένας Βρετανός έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίστηκαν

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “