Αδύναμος μπροστά στη διαφθορά

Ομολόγησε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός την αδυναμία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Παραδέχθηκε δηλαδή ουσιαστικά ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη βασική προεκλογική δέσμευσή της για πάταξη της διαφθοράς η οποία υπήρξε σημαία της πολιτικής της για μια μακρά περίοδο.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε στη συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ότι προτεραιότητά του είναι να λύσει το πρόβλημα της διαφθοράς αλλά δεν μπορεί να βάλει φυλακή τους επίορκους υπαλλήλους
Η παραδοχή του κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε αυτή την ώρα για να «καταργήσει το γρηγορόσημο» – μια έκφραση που ίδιος χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία και κατά κόρον προεκλογικά – ακούστηκε από τους συνομιλητές του ως ειλικρινής εξομολόγηση ενός ανθρώπου που περιέγραφε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνησή του. Και αυτό γιατί αυτά που είπε δεν ήταν σε ομιλία του ούτε δήλωση που είχε σχεδιάσει αλλά σε μια συζήτηση με κλειστές πόρτες, χωρίς κάμερες, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Στη συζήτηση λοιπόν ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Μυλωνάς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ίδιου και των συνάδελφων του ότι έχουν μεγάλη δυσκολία να κάνουν επενδύσεις διότι η γραφειοκρατία και η διαφθορά στο Δημόσιο ζουν και βασιλεύουν. Ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε αμέσως στον κ. Γ. Μυλωνά λέγοντας ότι ξέρει πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό και ότι η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και συνέχισε τονίζοντας ότι γνωρίζει πως υπάρχουν επίορκοι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμπονται αλλά δεν τιμωρούνται. Ο κ. Καραμανλής, κατά τους συνομιλητές του, που άφησαν να διαρρεύσει η πληροφορία, κατέληξε λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι να λύσει το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να τους βάλει φυλακή. Η αφοπλιστική ομολογία του Πρωθυπουργού αιφνιδίασε τους συνομιλητές του οι οποίοι στη συνέχεια απέφυγαν να πουν άλλα δυσάρεστα από αυτά που είχαν στην ατζέντα τους. Ζήτησαν μόνο επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Αιφνιδιάστηκαν οι βουλευτές

Αιφνιδιάστηκαν όμως και οι βουλευτές του κόμματος, οι απόψεις των οποίων διίστανται. Άλλοι λένε ότι «ο Πρωθυπουργός είπε την αλήθεια, είπε τα πράγματα έξω από τα δόντια, παραδέχθηκε αυτό που πραγματικά συμβαίνει και οι πολίτες βιώνουν καθημερινά και θα τον εκτιμήσουν». Άλλοι όμως εκτιμούν ότι αυτή η παραδοχή, παραμονές εκλογών, θα ερμηνευθεί ως ομολογία της αδυναμίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη βασική προεκλογική δέσμευσή της. Σε κάθε περίπτωση όλοι παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός άνοιξε ο ίδιος ένα μείζον θέμα που είναι πληγή για την κάθε κυβέρνηση. Επομένως, προσέθεταν, πρέπει ο Πρωθυπουργός να είναι έτοιμος σύντομα να προαναγγείλει κάποιο εντυπωσιακό μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς, διαφορετικά θα παγιωθεί στους πολίτες η αδυναμία της κυβέρνησης.

Διαψεύδουν…
ΑΡΓΑ το βράδυ μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός – τα οποία μετέδωσε το Mega – το Μέγαρο Μάξιμου διέψευσε αυτό τον διάλογο. Στελέχη του Μαξίμου υποστήριξαν πως «τα όσα αποδίδονται στον Πρωθυπουργό είναι αναληθή». Τα διέψευσε επίσης και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ήταν παρών. Ορισμένοι ωστόσο από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού επέμεναν ότι ο διάλογός έγινε έτσι ακριβώς όπως μεταδόθηκε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “