Aπό το πιάτο μας στη Bουλή

Στη Βουλή έρχεται το θέμα της σκανδαλώδους εισαγωγής κρέατος 7,5 χρόνων που εισήχθη σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας – αφού πρώτα έκανε τον γύρο της Ευρώπης – και με την άδεια του κράτους διοχετεύτηκε σε μεγάλα ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά σήμερα τη σύγκληση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, όπου θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – η οποία το Σαββατοκύριακο που το θέμα κυριαρχούσε στην επικαιρότητα ήταν άφαντη – προκειμένου να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μεγάλη απάτη που γίνεται εις βάρος χιλιάδων Ελλήνων και ξένων καταναλωτών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Οι αρμόδιοι για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Πρωτόπαπας, που θα ζητήσουν τη σύγκληση της Επιτροπής, τόνισαν χθες ότι η υπόθεση αυτή «έχει οσμή σκανδάλου» και κατηγόρησαν το υπουργείο ότι παραβίασε την τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια να μην εισάγονται κρέατα που είναι περισσότερο από δύο ετών και μάλιστα χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αδράνεια

H ύποπτη αδράνεια των αρμόδιων αρχών συνεχίστηκε και όταν το κρέας αυτό, προφανώς με τη συνεργασία ορισμένων επιχειρηματιών, διατέθηκε στην κατανάλωση και μάλιστα σε τουριστικές επιχειρήσεις ως «ποιοτικό» με υψηλές τιμές και χωρίς καμία ενημέρωση των καταναλωτών για την κακή του ποιότητα, δήλωσαν τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσαν: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίζονται ενέργειες που αποφεύγονται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις λιγότερο ακόμη αναπτυγμένες χώρες. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει η οσμή του σκανδάλου και η κοινή γνώμη να απαιτεί άμεσες και υπεύθυνες απαντήσεις».

H κυβέρνηση ωστόσο μέχρι και χθες τηρούσε σιγήν ισχύος και το υπουργείο ανέλαβαν να υπερασπιστούν δύο κτηνίατροι – ο ένας υπάλληλος του υπουργείου και ο άλλος καθηγητής σύμβουλος του υπουργού – επιστρατεύοντας επιχειρήματα του τύπου ότι το κρέας είναι μεν παλιό αλλά ασφαλές.

Τηλεφωνήματα

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πολίτες με τηλεφωνήματά τους προς τα MME που μετέδιδαν το θέμα εξέφραζαν την οργή για τη λειτουργία των κρατικών οργάνων, τα οποία ουσιαστικά προστάτευσαν τους εμπόρους αντί να προστατεύσουν τους καταναλωτές που, ακόμη και αν δεν υπέστη βλάβη η υγεία τους, έπεσαν θύματα απάτης. Ακόμη και οι υπάλληλοι του υπουργείου που ανέλαβαν να υπερασπιστούν τη λειτουργία της υπηρεσίας τους επικαλούμενοι ότι δήθεν η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ελάχιστο χρόνο κατανάλωσης, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα «ποιος προστατεύει τους πολίτες από την απατή της κερδοσκοπίας;». Σ’ αυτό, η απάντηση των κτηνιάτρων ήταν ότι το εμπορικό σκέλος δεν είναι δική τους αρμοδιότητα – και ότι μιλούν μόνο ως γιατροί…

Ενόχληση

Αλλά και βουλευτές και στελέχη της N.Δ. δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός και εξέφραζαν διαφωνία με τον χειρισμό του κ. Ευ. Μπασιάκου, για τον οποίο έλεγαν πως «είναι προφανές ότι δεν ευθύνεται προσωπικά, αλλά χειρίστηκε το θέμα διαδικαστικά». Δηλαδή έδωσε εντολή σε δύο υπαλλήλους να μιλήσουν ως τεχνικοί για το κατά πόσον το κρέας των 7,5 ετών είχε αναπτύξει ή όχι εστίες μικροβίων. Οι ίδιοι βουλευτές τόνιζαν ότι για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς και να πειστούν ότι το κράτος τους προστατεύει θα έπρεπε ο υπουργός να ζητήσει εγγράφως εξηγήσεις από τους υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση και εάν δεν ήταν πειστικές να τους θέσει σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια – λένε οι ίδιοι – θα έπρεπε να δώσει εντολή να δεσμευτεί η υπόλοιπη ποσότητα από την ίδια παρτίδα που υπάρχει στη χώρα μας και ταυτόχρονα να εξαγγείλει ότι σύντομα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο και η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ποιους και με ποια τιμή πουλήθηκαν τα κρέατα
TO ΘΕΜΑ αναμένεται να πάρει νέες μεγάλες διαστάσεις, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή στο πρώτο βασικό ερώτημα, που αποτελεί και απορία και του συνόλου των πολιτών, ποια ανάγκη υπαγόρευσε να επιτραπεί στη χώρα μας η εισαγωγή κρέατος 7,5 ετών με ύποπτη διαδρομή, όταν στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια κρεάτων. Ένα άλλο καυτό ερώτημα είναι εάν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε εγγράφως ερώτημα στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν και εάν εγγράφως πήρε θετική απάντηση για την εισαγωγή αυτών των κρεάτων.

H επιτροπή της Βουλής αναμένεται να διερευνήσει επίσης σε βάθος και το εμπορικό σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή σε ποιους και με ποια τιμή πουλήθηκαν τα κρέατα και αν οι τελικοί καταναλωτές ενημερώθηκαν για το προϊόν. Είναι επίσης πιθανό, όπως λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να κληθεί το ΣΔΟΕ για να διερευνήσει το ενδεχόμενο εικονικών τιμολογίων κατά τη διακίνηση αυτών των προϊόντων στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμά ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, αυτή η υπόθεση δεν πρόκειται να μπει στο ράφι. Θα διερευνηθεί πλήρως ώστε να μην υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “