Οι βάσεις «άναψαν» νέες φωτιές στην κυβέρνηση

Βαρύ κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς τα αρνητικά γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης αιφνιδιασμένοι αναζητούν «επικοινωνιακό όχημα» για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα

O Πρωθυπουργός μπορεί να είναι αποφασισμένος να μην εξαγγείλει παροχές στη ΔΕΘ, αλλά οι ρυθμίσεις Γιαννάκου έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις πόλεις όπου θα υπολειτουργούν τα TEI με 18.000 λιγότερους φοιτητές
Δεν έφτανε η κατακραυγή για τη μεγάλη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ήρθαν και τα αποτέλεσμα των εισαγωγικών εξετάσεων για να δημιουργήσουν νέο κύμα δυσφορίας σε άλλες ομάδες πολιτών. Από τη μια είναι οργισμένοι οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που βρήκαν κλειστή την πόρτα στα AEI και TEI, καθώς και οι γονείς τους που τώρα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να στείλουν τα παιδιά σε ιδιωτικά IEK ή σε σχολές του εξωτερικού. Από την άλλη είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες των περιοχών όπου βρίσκονται τα TEI, τα οποία από φέτος αρχίζουν να υπολειτουργούν καθώς 18.000 θέσεις έμειναν κενές. Οι υποψήφιοι της N.Δ. μετέφεραν ήδη χθες το βράδυ την πίεση που δέχονται από τους επαγγελματίες στις πόλεις όπου λειτουργούν αυτά τα TEI, οι οποίοι εμφανίζονται οργισμένοι με την κυβέρνηση καθώς υποστηρίζουν ότι θα νεκρώσουν οι επιχειρήσεις τους στην περίπτωση που οι σχολές συρρικνωθούν.

Μεγάλο κόστος

«Οι διαμαρτυρίες πολλών επαγγελματιών είναι παράλογες διότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν λειτουργούν για να έχουν δουλειά τα μπαρ, οι ταβέρνες, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. H γνώμη μου είναι ότι οι ρυθμίσεις της κ. M. Γιαννάκου είναι στη σωστή κατεύθυνση» λέει βουλευτής της N.Δ. που εκλέγεται στην περιφέρεια, ωστόσο προσθέτει: «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κοινωνία στο σύνολό της συμμερίζεται τις επιλογές μας. Θα έχουμε κόστος στις εκλογές και μάλιστα μεγάλο, τόσο από τους γονείς των μαθητών όσο και από τους επαγγελματίες αυτών των πόλεων».

Είναι γεγονός ότι οι φωτιές και οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι δύο θέματα με μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. «Οι φωτιές και η εξέλιξή τους έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαν να προβλεφθούν» λέει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος. «Δεν είχαμε όμως προβλέψει ούτε το πρόβλημα που θα μας δημιουργούσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε AEI και TEI» προσθέτει και παραδέχεται ότι η κυβέρνηση μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι ανάγκη να δημιουργήσει θετικά γεγονότα προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και περιορίσει το μέγεθος της εκλογικής ζημιάς.

Σημαντικές απώλειες

Μέχρι στιγμής πάντως το… όχημα που αναζητεί η κυβέρνηση δεν έχει βρεθεί, ενώ στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εμμείνει στην απόφασή του και να μην εξαγγείλει παροχές. «Αυτό άλλωστε είναι αργά για να αλλάξει, διότι αν ο K. Καραμανλής άλλαζε τώρα στάση στο θέμα των παροχών θα ήταν ένδειξη πανικού» λέει κυβερνητικό στέλεχος το οποιο πιστεύει ότι στις δημοτικές εκλογές το κόμμα του θα έχει σημαντικές απώλειες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “