Πήραν... φωτιά στο Mαξίμου

Κρίση πανικού κατέλαβε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της N.Δ. το τελευταίο 24ωρο από την αποκάλυψη της μεγάλης αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στη Χαλκιδική και τη Μάνη.

Το πρώτο σοκ -όπως οι ίδιοι βουλευτές παραδέχονται -ήρθε το βράδυ της Τρίτης, όταν είδαν στα δελτία ειδήσεων το μέγεθος της καταστροφής και την κατακραυγή των πολιτών για την ολιγωρία του κράτους. Το δεύτερο, από τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του συνόλου των εφημερίδων της Τετάρτης. «Ξυπνήσαμε από τον λήθαργο του καλοκαιριού και ενώ ζούσαμε με την ψευδαίσθηση ότι είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, ξαφνικά ήρθαμε αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών για την αδυναμία του κράτους να τους προστατέψει», λέει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι το “σύνδρομο Σινούκ” θα μας κατατρύχει σε όλη την κυβερνητική θητεία μας. Κάθε φορά που θα αποκαλύπτεται η αδυναμία της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, η κυβέρνηση θα υφίσταται τεράστια φθορά αφού έχει παγιωθεί, δίκαια ή άδικα, στην κοινή γνώμη η άποψη ότι δεν είμαστε ικανοί διαχειριστές κρίσεων».

Επιπτώσεις

Τις διαπιστώσεις του κυβερνητικού στελέχους συμμερίζονται πολλά μέλη της κυβέρνησης και οι περισσότεροι βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι όσα συνέβησαν με τις φωτιές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το κόμμα στη μάχη των δημοτικών εκλογών. «Χάσαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Όταν λέγαμε ότι θα εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, αυτό σήμαινε ότι επί ημερών μας θα λειτουργούν σωστά πρωτίστως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και μετά όλοι οι δημόσιοι φορείς που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», λέει βουλευτής της περιφέρειας που εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό το στοίχημα για την κυβέρνηση χάθηκε οριστικά. «Ενδεχομένως στην υπόθεση Σινούκ, επειδή η κυβέρνηση ήταν σχεδόν στο ξεκίνημά της, κάποιοι μας έδωσαν ελαφρυντικά. Τώρα δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Επιπλέον θα κριθούμε αυστηρότερα από τους πολίτες, επειδή αυτά υπήρξαν “σημαία” της πολιτικής μας προεκλογικά και οι ψηφοφόροι μάς εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν εντολή να οργανώσουμε καλύτερα το κράτος», συμπληρώνει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, ενώ κομματικά στελέχη μιλούν για απρόβλεπτη εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Επίσης, εκφράζουν φόβους μήπως το θέμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο. Πολλοί στην αντιπολίτευση αποδίδουν την υπερβολική αντίδραση Ρουσόπουλου στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένδειξη της μεγάλης πίεσης που έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου σε έλλειψη ψυχραιμίας.

Περιοδείες

Το Μαξίμου πάντως έδωσε εντολή στους υπουργούς να… αλωνίσουν τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως τη Χαλκιδική, τις επόμενες ημέρες ώστε να δώσουν το «παρών» στους νομούς που επλήγησαν και να αντιστρέψουν τις κακές εντυπώσεις που προκάλεσε η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα. Παράλληλα, σχεδιάζει σύντομα να αλλάξει την ατζέντα, ανοίγοντας άλλα σημαντικά θέματα προκειμένου αυτά να τραβήξουν τους προβολείς της δημοσιότητας. H αρχή αναμένεται να γίνει με την Παιδεία καθώς τις προσεχείς ημέρες θα ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις.

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ «Σε τρεις μέρες χάσαμε τη… σοδειά του καλοκαιριού»
H ΠΡΟΣΟΧΗ όλων τώρα στην κυβέρνηση και το κόμμα είναι στραμμένη στις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο. «Εκεί θα διαπιστώσουμε αν η δυσφορία των πολιτών θα καταγραφεί και στις κάλπες των Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο έχουμε απώλειες. Για την ακρίβεια χάσαμε σε τρεις μέρες τη σοδειά του καλοκαιριού», λέει βουλευτής που εκλέγεται στη Θεσσαλία και εξηγεί: «Αυτό το καλοκαίρι ήταν εντυπωσιακά καλό για την κυβέρνηση. Παρά τα μεγάλα προβλήματα στην ακτοπλοΐα, οι αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ και οι εσωτερικοί κλυδωνισμοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησαν την πεποίθηση σε ψηφοφόρους και στελέχη της N.Δ. ότι το κόμμα τους θα συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού», επισημαίνει κομματικό στέλεχος της N.Δ., που προεξοφλεί ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για την κυβέρνηση, καθώς για μια μεγάλη περίοδο όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν θα μεγεθύνονται στα μάτια των πολιτών».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “