«Kατηγορώ» για ρεσιτάλ ολιγωρίας

Ρεσιτάλ ανικανότητας επέδειξε η κρατική μηχανή κατά την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων πυρκαγιών, στη Χαλκιδική και τη Μάνη, με την ολιγωρία και τη μεγάλη καθυστέρηση στην επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και την έλλειψη συντονισμού που ακολούθησε.

Ρουσόπουλος, Παυλόπουλος και Σιούφας απέφυγαν να παραδεχθούν τις ευθύνες του κράτους για τις καταστροφές. Μόνο ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γ. Καλαντζής ζήτησε συγγνώμη για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού
Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν χθες σκληρό «κατηγορώ» στην κυβέρνηση για λάθη επί λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι δύο περιοχές της χώρας.

Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους στη Χαλκιδική, χιλιάδες ακόμη στη Λακωνική Μάνη, καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και περιούσιες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πύρινο κλοιό και δεκάδες άλλοι νοσηλεύθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα.

Δεν ήταν σε ετοιμότητα

Ενδεικτικό της κρατικής ολιγωρίας και ανικανότητας ήταν το γεγονός ότι σε μια στιγμή που ο κρατικός μηχανισμός έπρεπε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθώς οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν καύσωνα με ανέμους πολλών Μπωφόρ – δηλαδή το ιδανικότερο περιβάλλον για την επέκταση μιας φωτιάς – το κράτος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Αποκορύφωμα της κρατικής αδιαφορίας: από τα 24 πυροσβεστικά αεροσκάφη που είχε στη διάθεσή του το κράτος αρχές του καλοκαιριού, μόνο τα 10 είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν κατά την πιο επικίνδυνη για την εκδήλωση πυρκαγιών ημέρα του φετινού καλοκαιριού! Άλλα είχαν πέσει στη θάλασσα στον Ιούνιο, άλλα είχαν βλάβες και ήταν καθηλωμένα, άλλα λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν μπορούσαν να φύγουν από τη Σάμο και άλλα είχαν συμπληρώσει τις ώρες πτήσης και ήθελαν έλεγχο. Διότι κανείς δεν προέβλεψε αυτός ο έλεγχος να γίνει πριν από τη συμπλήρωση των ωρών πτήσης, εφόσον οι υπηρεσίες ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Είναι εμφανές ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Χαλκιδική, οι υπεύθυνοι δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση και δεν προέβλεψαν την καταστροφή που επρόκειτο να έρθει. Όπως δεν είχαν προβλέψει και την καταστροφή στη Μάνη, όπου η πυρκαγιά έκαιγε μία ημέρα νωρίτερα. Έτσι στη Χαλκιδική έστειλαν το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ η φωτιά ήταν πλέον εκτός έλεγχου και πλησίαζε η νύχτα. Και όπως συμβαίνει πάντοτε υπό συνθήκες πανικού, τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής έντρομοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. H Τροχαία όμως δεν είχε την στοιχειώδη προνοητικότητα να αφήσει δρόμο ανοιχτό για να περάσουν τα πυροσβεστικά και τα I.X., με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι πάντες στα οχήματα.

Επιχείρησαν να κουκουλώσουν το έγκλημα
ΕΝΩ OI ΦΛΟΓΕΣ κατέστρεφαν (και συνεχίζουν να καταστρέφουν) δύο περιοχές της χώρας προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στον εθνικό μας πλούτο και κυρίως στο τουρισμό, τη γεωργία και το περιβάλλον, οι κρατικοί αξιωματούχοι (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και Αεροπορία) επέρριπταν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούσαν να κουκουλώσουν όπως όπως το έγκλημα που συντελέστηκε. Μόνο ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γ. Καλαντζής ζήτησε συγγνώμη για την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης B. Πολύδωρας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έγινε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπήρχαν κάποιες «αναποδιές». Αντίθετα, η γραμμή του Μαξίμου ήταν σαφής: «Όλα έγιναν όπως έπρεπε». Αυτό υποστήριξαν οι στενότεροι συνεργάτες του κ. Καραμανλή: τόσο ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σιούφας απέφυγε να παραδεχθεί τις ευθύνες του κράτους.

«Παραιτήσεις»

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε με σκληρή γλώσσα την κυβερνητική ολιγωρία και ανικανότητα και ουσιαστικά ζήτησε παραιτήσεις των αρμοδίων. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος μίλησε για «αδυναμία συντονισμού και έγκαιρης παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού». «Όλη αυτή η εικόνα πανικού και αποσυντονισμού δείχνει δυστυχώς πολύ χαμηλό επίπεδο σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας και αδυναμία ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν», δήλωσε με έμφαση το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξάλλου, κατήγγειλαν με δριμύτητα το KKE και ο ΣΥΝ. «Αποτελεί εμπαιγμό από την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους υπευθύνους να χρεώνουν τις τεράστιες καταστροφές στις υψηλές θερμοκρασίες και τον αέρα» αναφέρει το KKE, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ρίχνει η ίδια το προσάναμμα στις πυρκαγιές» με την πρότασή της να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών.

Τις προσεχείς ημέρες, οπότε θα γίνει η πλήρης αποτίμηση των μεγάλων καταστροφών, το θέμα θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και μάλιστα εν όψει ΔΕΘ. Ήδη βουλευτές της N.Δ. εκφράζουν την αγωνία τους, διότι όπως λένε οι εικόνες που μετέδωσε χθες η τηλεόραση και η δυσκολία των κυβερνητικών αξιωματούχων να απαντήσουν στις επικρίσεις που δέχθηκαν για ολιγωρία και έλλειψη σχεδιασμού προκαλούν τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “