Ψάχνουν άλλοθι... στο ΠAΣΟK

Επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει – και μάλιστα το γρηγορότερο δυνατόν – την απόφασή της για πορείες με τη… μεζούρα. Μάλιστα έχει έτοιμη τη φόρμουλα η οποία, κατά την άποψή της, θα περιορίσει τους κλυδωνισμούς που θα επιφέρει αυτή η κίνηση όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

H κυβέρνηση, η οποία δέχθηκε καταιγισμό αντιδράσεων για την προωθούμενη ρύθμιση Πολύδωρα για τις πορείες, εξαιρεί τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις – όπως η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ – ή τα κόμματα, αλλά επιμένει στους περιορισμούς σε όλες τις άλλες περιπτώσεις…
H κυβέρνηση αναμένεται, έπειτα από προσκλήσεις για διάλογο που θα απευθύνει στους ενδιαφερόμενους φορείς, να καταλήξει στο εξής μέτρο: να μην υπάρχουν περιορισμοί στις πορείες όταν διαδηλώνουν τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις – όπως η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ – ή τα κόμματα, αλλά να υπάρχουν περιορισμοί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Μάλιστα μετά τον καταιγισμό αντιδράσεων για την προωθούμενη ρύθμιση περιορισμού των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις αφήνοντας με νόημα να διαρρεύσει ότι αντίστοιχα μέτρα προωθούσε και η κυβέρνηση Σημίτη. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει στην κατοχή του δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων στο Κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα άφησαν να διαρρεύσει επιστολή του πρωθυπουργού K. Σημίτη το 2002 προς τους αρμόδιους τότε υπουργούς Εσωτερικών K. Σκανδαλίδη, Δημόσιας Τάξης M. Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο, με την οποία ζητούσε να ρυθμιστεί το θέμα «της συμφόρησης του Κέντρου της Αθήνας με θεμιτούς περιορισμούς».

Για την επιστολή Σημίτη – που κατά την κυβέρνηση είναι σημαντικό όπλο στα χέρια του B. Πολύδωρα – πήρε ανοιχτά θέση ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος τόσο στη συνέντευξη στα «NEA» όσο και σε δηλώσεις του επισήμανε με έμφαση ότι η επιστολή Σημίτη δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα και προσέθεσε: «Δείχνει όμως ακόμη την αναξιοπιστία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και την υποκρισία κάποιων στελεχών του».

Νομοθετικό πλαίσιο

Στην επιστολή του ο κ. Σημίτης προς τους αρμόδιους υπουργούς τότε – σύμφωνα με την εφημερίδα «Παρόν» – ανέφερε ότι «πρέπει να θεσπιστεί νέο πλαίσιο και θεμιτοί περιορισμοί που θα αποτρέπουν πολύωρες συμφορήσεις στο Κέντρο της Αθήνας ακόμη και από ολιγάριθμες κινητοποιήσεις». Και κατέληγε: «Να συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του κ. Φ. Πετσάλνικου νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να συνταχθεί σύντομα σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα συζητηθεί με τα κόμματα».

Πάντως οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Χρυσοχοΐδης λένε πως η πρόταση του πρωθυπουργού συζητήθηκε τότε στη διυπουργική επιτροπή, όπου ελήφθη απόφαση ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις. Κατέληξε μάλιστα ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά από τις αστυνομικές αρχές.

Ανάλογο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση Καραμανλή για τη νομοθετική διευθέτηση του θέματος. Όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, αυτή η περίπτωση απαιτεί εκτελεστικό νόμο για το άρθρο 11 του Συντάγματος και αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει – όπως εξηγεί – να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τους περισσότερους από τους αρμόδιους φορείς με στόχο να ληφθεί μία απόφαση, έστω κατά πλειοψηφία. Πάντως, η κυβέρνηση εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η λύση θα βρεθεί αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, καθώς κατά την άποψή της ένα πρόβλημα για το οποίο ζητεί λύση η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, είναι υποχρέωση της όποιας κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “