Tιμωρούν (πάλι) τους χαμηλόμισθους

Ξέχασε και πάλι τους χαμηλόμισθους η κυβέρνηση. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι μετεκλογικές υποσχέσεις ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των οικονομικά ασθενεστέρων αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να εμφανιστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με καλάθι παροχών, ταυτίστηκε πλήρως με τη σκληρή γραμμή του οικονομικού επιτελείου. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας «έκοψε» το επίδομα θέρμανσης, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δεν φέρνει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τους χαμηλόμισθους στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί
Τη στιγμή που οι χαμηλόμισθοι μαστίζονται από την ακρίβεια που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια με συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και τη συνεχιζόμενη κερδοσκοπία στην αγορά των καυσίμων, το οικονομικό επιτελείο δεν φέρνει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τους χαμηλόσμιθους στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί. Παράλληλα, τους λέει ορθά κοφτά από τον Αύγουστο και εν μέσω καύσωνα ότι σε καμία περίπτωση τον χειμώνα, όπου και αν φτάσει η τιμή του πετρελαίου, δεν πρόκειται να πάρουν επίδομα θέρμανσης.

H φορολογική μεταρρύθμιση του Γ. Αλογοσκούφη συζητιέται εδώ και σχεδόν 6 μήνες και χθες ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τις νέες φορολογικές κλίμακες, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων που προωθεί η κυβέρνηση αποκαθίστανται κάποιες αδικίες σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών με μεσαίο και μεγάλο εισόδημα, οι οποίοι πλήρωναν παγίως δυσανάλογα περισσότερους φόρους από τους υπόλοιπους μισθωτούς. Για τους πολλούς όμως μισθωτούς με τα μικρά εισοδήματα, που έχουν πραγματική ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Και σαν μην έφθανε αυτό, από χθες μπήκε οριστικά και αμετάκλητα στο ράφι το επίδομα θέρμανσης, ένα θέμα που βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης τον τελευταίο χρόνο. Το θέμα έκλεισε με τον πιο επίσημο τρόπο ο κορυφαίος υπουργός και έμπιστος συνεργάτης του Πρωθυπουργού Δ. Σιούφας, ο οποίος δήλωσε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου «ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Φοβούνται «τιμωρία» στις δημοτικές, αλλά…

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με καλάθι παροχών, με πρώτη από αυτές το επίδομα θέρμανσης, ταυτίστηκε πλήρως με τη σκληρή γραμμή του οικονομικού επιτελείου, που λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η κυβέρνηση αυτή την ώρα να κάνει παροχές. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τώρα σε παροχές αυξάνει τις προσδοκίες για κύμα παροχών εν όψει των βουλευτικών εκλογών – κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τα ελλείμματα και θα φέρει πάλι την οικονομία σε πλήρη ανισορροπία.

Πάντως οι περισσότεροι βουλευτές της N.Δ. αλλά και ορισμένοι υπουργοί βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη αυτή την πολιτική συγκράτησης των παροχών και επισημαίνουν τον κίνδυνο στις εκλογές του Οκτωβρίου η κυβέρνηση, παρ’ ότι είναι ισχυρή, να βρεθεί προ εκπλήξεων στην κάλπη, διότι όπως χαρακτηριστικά λένε, οι δημοτικές εκλογές είναι η καλύτερη ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των οικονομικά ασθενεστέρων απέναντι στην κυβέρνηση. Μάλιστα – όπως χαρακτηριστικά λένε κομματικά στελέχη – το κλίμα που μεταφέρουν από την περιφέρεια οι βουλευτές είναι ότι στις δημοτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να υποστεί ήττες σημαντικές εάν δεν ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ πριν από τις κάλπες.

Σκληρή γλώσσα από το ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ «ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και αναλγησία της κυβέρνησης που δεν έχουν προηγούμενο» έκανε λόγο η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ B. Παπανδρέου, κατηγόρησε τον Γ. Αλογοσκούφη ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και πρόσθεσε: «H οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με την αφαίμαξη των εισοδημάτων, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, την επίμονη άρνησή της να δώσει το επίδομα θέρμανσης και την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις στοιχειώδεις καθημερινές λειτουργίες, έχει οδηγήσει τους πολίτες σε απελπισία». Παράλληλα, ο αρμόδιος συντονιστής Χρ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στηρίζει μόνον τους λίγους ισχυρούς» και υπογράμμισε ότι με την άρνησή της να χορηγήσει και αυτή τη χρονιά επίδομα θέρμανσης η κυβέρνηση αποδεικνύει πως «είναι δέσμια της πολιτικής της καταστροφικής “απογραφής”».
Αιχμές Μητσοτάκη

Ο επίτιμος πρόεδρος της N.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στα Χανιά, με μέλη της Νομαρχιακής και τους βουλευτές Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Στέλιο Νικηφοράκη
ΕΜΜΕΣΗ κριτική στην κυβέρνηση «ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα» και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση» έκανε από τα Χανιά χθες ο επίτιμος πρόεδρος της N.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Νεοδημοκράτες να στηρίξουν τους κομματικούς υποψηφίους στις ερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές αυτές «δίδουν σημαντικό πολιτικό μήνυμα». «H N.Δ. σήμερα είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα και έχει ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει πρόγραμμα το οποίο να στηρίξει. Παραπαίει, φάσκει και αντιφάσκει και αρκείται σε στείρα άρνηση. Για τη N.Δ. βέβαια στενότερα, είναι καλό ότι δεν κινδυνεύει από τον αντίπαλο, αλλά δεν είναι καλό γενικότερα για την πολιτική μας ζωή, διότι ο τόπος χρειάζεται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση η οποία άλλωστε θα βοηθούσε και την κυβέρνηση να τα καταφέρει ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “