Kόβει γραμματείς και διοικητές

Σαρωτικό ανασχηματισμό σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων και διοικήσεων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος με τον αέρα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων αισθάνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού, θεωρεί ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγεί από «βαρίδια» τα οποία δυσκολεύουν το έργο της κυβέρνησης και δημιουργούν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία της. Είναι κοινά παραδεκτό πλέον στα υψηλά κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια ότι οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης τον Μάρτιο του 2004 στη στελέχωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν ήταν οι καλύτερες. Για την ακρίβεια σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ήταν επιλογές με κριτήρια των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Έτσι σε πολλές κρίσιμες θέσεις τοποθετήθηκαν πρόσωπα χωρίς διοικητικές ικανότητες και γνώσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της διοίκησης. «Το πρόβλημα δεν ήταν τα κομματικά κριτήρια που επικράτησαν, αυτά ούτως ή άλλως υπάρχουν σε κάθε κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι προεκλογικά δεν είχαμε κάνει συστηματική δουλειά ώστε να έχουμε βρει τους καλύτερους για να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση μετά τη νίκη μας στις εκλογές», τονίζει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.
1

8 μήνες πριν. Ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα έχει στα χέρια του την ευκαιρία που έψαχνε για να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Τον Αύγουστο λήγει η προθεσμία για να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι οι αξιωματούχοι που προτίθενται να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο νόμος ορίζει ότι η παραίτηση πρέπει να υποβληθεί 18 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της πλήρους τετραετίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα υποβληθούν αρκετές παραιτήσεις και πετυχημένων και αποτυχημένων στελεχών, χωρίς να χρειαστεί να ζητηθούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Με αυτή την ευκαιρία θα αντικατασταθούν και οι ανεπιθύμητοι που είναι πολλοί και ο κατάλογος των αλλαγών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να είναι μακρύς. Αυτή την ώρα σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων του στενού δημόσιου τομέα υπάρχουν 81 πρόσωπα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ρηγίλλης έχουν εκδηλώσει πρόθεση να πολιτευτούν τουλάχιστον 25 αλλά τελικά δεν φαίνεται ότι θα τολμήσουν να προχωρήσουν σ’ αυτό το βήμα περισσότεροι από δώδεκα. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις του Δημοσίου, θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων και διευθυνόντων συμβούλων κατέχουν σχεδόν 200 άτομα. H εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι σχεδόν 20 από αυτούς θέλουν να εκλεγούν βουλευτές.
Μάχη… εχθρών και φίλων για τον Βουρλούμη

Παναγής Βουρλούμης. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ θα είναι το πιο συζητημένο πρόσωπο του καλοκαιρινού ανασχηματισμού είτε μείνει είτε φύγει…
Το μεγάλο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό – όπως επισημαίνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη – είναι εάν σ’ αυτόν τον «ανασχηματισμό» θα τολμήσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να απομακρύνει τους διοικητές των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ώστε να ανέβει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο με αέρα αλλαγής για να μιλήσει για δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων με άμεσα αποτελέσματα.

Το πιο συζητημένο πρόσωπο αυτού του ανασχηματισμού, είτε μείνει είτε φύγει, θα είναι αναμφισβήτητα ο επικεφαλής του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης. Ένα πρόσωπο που έχει πολλούς φανατικούς εχθρούς, με πρώτο τον προϊστάμενό του υπουργό Μιχάλη Λιάπη, αλλά και φανατικούς φίλους – αν και λιγότεροι – όπως τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Για τον κ. Βουρλούμη ακόμη και εκείνοι που συμφωνούν μαζί του λένε ότι ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση και φέρνει συχνά σε πολύ δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό. Όλοι γνωρίζουν καλά ωστόσο ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνσή του είναι προσωπική απόφαση του κ. Καραμανλή και κανείς αυτή την ώρα δεν μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα συμβεί.

Το δεύτερο πρόσωπο που συζητείται στους κυβερνητικούς κύκλους είναι ο διάδοχος του Γ. Παλαιοκρασσά στη ΔΕΗ Δ. Μανιατάκης. Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «ο κ. Μανιατάκης είναι ευπρεπής άνθρωπος, που δεν έχει προξενήσει προβλήματα, ωστόσο δεν έχει αναπτυξιακό όραμα για την εταιρεία και δίνει την εντύπωση ότι δεν ελέγχει πλήρως την επιχείρηση. Έτσι ο κίνδυνος να γίνει μπλακάουτ μέσα στο καλοκαίρι είναι ορατός καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι σε οριακό σημείο». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με έμφαση ότι σ’ αυτή τη θέση πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί μάνατζερ από την αγορά.

Σίγουρη θεωρείται η αντικατάσταση του προέδρου της EAB κ. Θ. Δαμιανού , ο οποίος παραιτείται τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Και γι’ αυτή τη θέση αναζητείται μάνατζερ. Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Κωστούλας, κυρίως λόγω της Ψυττάλειας και της προβληματικής λύσης που βρέθηκε για τη μεταφορά της λυματολάσπης. Πάντως έχει την πλήρη κάλυψη και υποστήριξη του προϊσταμένου του υπουργού Γ. Σουφλιά.

Κρίνεται και ο Αράπογλου

Κόκκινο πανί για πολλούς στην κυβέρνηση είναι πλέον ο διοικητής της Εθνικής Τάκης Αράπογλου. Υπουργοί και κομματικά στελέχη τον κατηγορούν ότι συχνά προκαλεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση ενώ διαφωνούν με τις επιχειρηματικές του πρωτοβουλίες στην Τουρκία. «Επισφαλές οικονομικά και πολιτικά εγχείρημα» χαρακτηρίζουν ορισμένοι υπουργοί την πρόθεση του διοικητή να εξαγοράσει την τουρκική τράπεζα και προβλέπουν ότι η αγοραπωλησία θα οδηγηθεί σε ναυάγιο. Τον κατηγορούν επίσης ότι δεν άλλαξε τις δομές στη μεγάλη τράπεζα που παρέλαβε και συνεχίζει τη διαχειριστική τακτική των προκατόχων του. Σε κάθε περίπτωση και ο διοικητής της Εθνικής είναι ένα πρόσωπο η τύχη του οποίου εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό.
Και ο Προβόπουλος. Σίγουρη θεωρείται από πολλούς στην κυβέρνηση τώρα ή σε πολύ λίγο διάστημα η αποχώρηση από την Εμπορική Τράπεζα του διοικητή Γ. Προβόπουλου. Και αυτό γιατί εφόσον η τράπεζα πουληθεί, που είναι το πιθανότερο, οι αγοραστές είναι αυτονόητο ότι γι’ αυτή τη θέση θα επιλέξουν πρόσωπο εμπιστοσύνη τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “