Mαλλιά κουβάρια έγιναν οι υπουργοί

Δεν πέρασε ούτε εβδομάδα από τους πανηγυρισμούς της Ρηγίλλης για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τη βεβαιότητα των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για νέες επερχόμενες νίκες του κόμματος και ξαφνικά πέντε κορυφαίοι υπουργοί έγιναν μαλλιά κουβάρια.

Οι Γιώργος Σουφλιάς, Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μιχάλης Λιάπης εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους για κρίσιμα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής με συνεντεύξεις και διαρροές γεμάτες αιχμές. Και αυτές οι κόντρες έρχονται σε μια στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής και οι στενοί συνεργάτες του δημιουργούν κλίμα πρόωρων εκλογών με υποσχέσεις για παροχές το 2007 και ζητούν από υπουργούς και διοικητές οργανισμών να ρίξουν τους τόνους.
Τα κονδύλια

H πρώτη μεγάλη κόντρα έρχεται από παλιά και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της βεντέτας. Πρωταγωνιστές είναι οι Γιώργος Σουφλιάς και Γιώργος Αλογοσκούφης, οι οποίοι από την περίοδο της αντιπολίτευσης ακόμη είχαν ανοιχτό μέτωπο εφ’ όλης της ύλης. H νέα αφορμή δόθηκε από δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το ΥΠΕΧΩΔΕ να βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των υπουργείων με τη χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ο κ. Σουφλιάς, φανερά ενοχλημένος, απηύθυνε φορά δεύτερη μέσα σε ένα μήνα σαφή προειδοποίηση στον κ. Αλογοσκούφη τονίζοντας με έμφαση: «Όχι απλώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αλλά πάμε πάρα πολύ καλά. Ό,τι προβλήματα έχουμε εξαρτώνται από κάποιες εσωτερικές διεργασίες, αυτά θα τα πούμε άλλη φορά». Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς επικοινώνησε με τον κ. Αλογοσκούφη τηλεφωνικά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε μάλιστα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε ως «μπόνους» 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από το αρχικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και το πρόγραμμά του έχει αυξηθεί από 5.884.000.000 σε 6.769.000.000 ευρώ. «Οι δικές μας απορροφήσεις ξεπερνούν το 60-65% και έως το τέλος του 2006 θα είναι στο 79%. Στο μόνο που υπάρχει καθυστέρηση είναι στις Συμβάσεις Παραχώρησης λόγω των προσφυγών που γίνονται στα δικαστήρια».

Για τις ΔΕΚΟ

Στο δεύτερο μέτωπο πρωταγωνιστεί ξανά ο κ. Αλογοσκούφης και στο στόχαστρό του είναι ο Μιχάλης Λιάπης. Το θέμα της διαφωνίας που κρατά σχεδόν δύο χρόνια είναι πάντα το ίδιο: ποιος είναι το αφεντικό στις ΔΕΚΟ. Έτσι κάθε φορά οι δύο υπουργοί μαλώνουν για μια διαφορετική εταιρεία του Δημοσίου. Τώρα στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε ο ΟΤΕ και ο διοικητής του Παναγής Βουρλούμης, νέα πρωτοβουλία του οποίου είναι να εφαρμόσει εδώ και τώρα νέο κανονισμό λειτουργίας. Ο προϊστάμενός του υπουργός κ. Λιάπης διαφωνεί μαζί του αλλά βρήκε σύμμαχο τον κ. Αλογοσκούφη. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζουν τον κ. Αλογοσκούφη ιδιαίτερα ενοχλημένο με τον υπουργό Μεταφορών καθώς όπως υποστηρίζουν ο κ. Βουρλούμης έχει τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας. Ο κ. Αλογοσκούφης, όπως λένε οι συνεργάτες του, θεωρεί ότι καλό ήταν ο κανονισμός να αλλάξει με συναίνεση των εργαζομένων αλλά εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μπορεί η διοίκηση να προχωρήσει μόνη της. Είναι προφανές ότι αυτή η κόντρα θα έχει συνέχεια διότι όπως εκτιμούν βουλευτές της N.Δ. ο κ. Λιάπης σύντομα θα περάσει στην αντεπίθεση.

Οι προσλήψεις στην Υγεία

H τρίτη κόντρα είναι καινούργια και αφορά τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Προκόπη Παυλόπουλο. Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ακάλυπτο τον υπουργό Υγείας που πρότεινε ουσιαστικά παράκαμψη του ΑΣΕΠ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων στα νοσοκομεία. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου να προχωρήσουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ εάν διασφαλιστεί συναίνεση 200 βουλευτών, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως «δεν έχουμε καμία σχέση με την πρόταση αυτή που αφορά αποκλειστικά τον υπουργό Υγείας» και έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι «υπάρχει το Σύνταγμα που κατοχυρώνει απόλυτα το ΑΣΕΠ». H δυσαρέσκεια που διατυπώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Παυλόπουλος μόλις την περασμένη Πέμπτη δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ανεξάρτητη αρχή και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι κρατούσε «επί 10 χρόνια το ΑΣΕΠ καθηλωμένο».

Πάντως ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έδωσε την εντύπωση ότι καλύπτει τον υπουργό Υγείας λέγοντας: «Ο υπουργός Υγείας διατύπωσε ορισμένες σκέψεις που αποσκοπούν ακριβώς στην αντιμετώπιση της χρονοβόρας διαδικασίας των προσλήψεων». Για αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη μιλώντας για πρόταση-σαπουνόφουσκα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “