Kαύσωνας... σκανδαλολογίας

Την παλιά συνταγή της σκανδαλολογίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα ανασύρει από το συρτάρι η κυβέρνηση. Παρατείνει τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής τη θερινή περίοδο ώστε να μην παραγραφούν πιθανά αδικήματα για τους εξοπλισμούς και ετοιμάζει ένα θερμό καλοκαίρι προκειμένου να πολώσει το κλίμα εν όψει δημοτικών εκλογών, αλλά και να καλύψει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο.

H κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όση επιρροή διαθέτει για να επιτύχει το άνοιγμα λογαριασμών στη Γενεύη, από το οποίο ευελπιστεί ότι έμμεσα ή άμεσα θα πέσουν σκιές σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκαν την αγορά των πυραύλων TOR (φωτό) από τους Ρώσους
H απόφαση για τη σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι του ΠΑΣΟΚ με στόχο – όπως ελπίζουν σε Ρηγίλλης και Μαξίμου – να ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα των δύο κομμάτων ελήφθη τα τελευταία 24ωρα όταν οι πληροφορίες που έφτασαν σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι λογαριασμοί στη Γενεύη, οι οποίοι υποτίθεται ότι κρύβουν «θησαυρούς πληροφοριών» για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ανοίγουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όση επιρροή διαθέτει για να πετύχει αυτό το άνοιγμα από το οποίο ευελπιστεί ότι θα πέσουν σκιές έμμεσα ή άμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίστηκαν την αγορά των πυραύλων TOR από τους Ρώσους.

Κανένα συμπέρασμα. Όπως είναι γνωστό, η Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ερεύνησε το θέμα επί μακρόν, μέσα σε βαρύ κλίμα με σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, δεν κατέληξε σε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα. Έτσι στο πόρισμα καταγράφεται η άποψη της πλειοψηφίας που αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν αποδίδει τέτοιες ευθύνες. H επιτροπή – όπως λένε οι βουλευτές της N.Δ. – δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, αλλά κατά τη γνώμη τους «βρίσκεται εν υπνώσει» και αναμένει το άνοιγμα το λογαριασμών της Γενεύης. Αυτό άλλωστε είναι το μόνο όπλο που διαθέτει πια η πλειοψηφία για να δημιουργήσει «πολιτικό γεγονός» που κατά τη γνώμη των ίδιων βουλευτών θα φέρει ξανά σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως θα δώσει την ευκαιρία για νέες εσωτερικές διαμάχες στη Χαριλάου Τρικούπη. «Μας προκάλεσε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους», λέει βουλευτής της N.Δ. και εξηγεί ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Απ. Κακλαμάνης, πριν από μέρες στη Βουλή πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση. Με ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό, η οποία δεν απαντήθηκε – αφού ο κ. K. Καραμανλής δεν προσήλθε στην Βουλή – επισήμαινε ότι η N.Δ. μιλούσε τόσα χρόνια για σκάνδαλα και τελικά η θητεία και αυτής της Ολομέλειας λήγει και δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτές τις καταγγελίες. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι «πράγματι δεν γνωρίζουμε εάν από το άνοιγμα των λογαριασμών της Γενεύης θα προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ηθικά και πολιτικά να ερευνήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους. Υπήρξε βασική δέσμευσή μας και δεν επιθυμούμε η κοινή γνώμη να μας κατηγορεί για συγκάλυψη. Έτσι θα παραταθεί επ’ αόριστον η λειτουργία της Ολομέλειας μέχρι να έρθουν τα στοιχεία από την Ελβετία».

Για την Παιδεία. Κυβερνητικά στελέχη αναμένουν ότι μόλις ανακοινωθεί η παράταση της λειτουργίας της Ολομέλειας, πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι πρόκειται για μπλόφα που αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αναμένουν δηλαδή ότι η αντιπολίτευση, φοιτητές και καθηγητές ενδεχομένως πιστέψουν ότι ο νόμος- πλαίσιο μπορεί να έρθει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι. Τα ίδια στελέχη πάντως αποκλείουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Τονίζουν με έμφαση ότι η Ολομέλεια δεν θα συνεχίσει τη λειτουργία της γι’ αυτόν τον λόγο και υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν πρόκειται να φτάσει στη Βουλή πριν από το φθινόπωρο.

Τρία οφέλη για την κυβέρνηση
H κυβέρνηση, λένε κυβερνητικά στελέχη, έχει κάθε λόγο να οξύνει το πολιτικό κλίμα και ελπίζει ότι από αυτή την υπόθεση θα έχει πολλά οφέλη. Κατ’ αρχάς, θα μεταθέσει το κέντρο βάρους από την Παιδεία, που εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της, σε αλλά θέματα της πολιτικής – και η σκανδαλολογία που στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ είναι θέμα που στο παρελθόν, προεκλογικά και μετεκλογικά, έχει αποδώσει καρπούς στη N.Δ. Επίσης όφελος, λένε τα ίδια στελέχη, είναι ότι θα υπάρξει πόλωση στο πολιτικό κλίμα και αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη Ρηγίλλης να συσπειρώσει ξανά τα πολιτικά στελέχη και τη βάση της εν όψει των δημοτικών εκλογών

Τρίτο όφελος στο οποίο προσδοκούν στη Ρηγίλλης είναι να ενισχύσουν τα εσωτερικά ρήγματα που υπάρχουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ και φέρουν σε δύσκολη θέση τον Γ. Παπανδρέου. «Εάν προκύψουν ενοχοποιητικές – έστω – ενδείξεις για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος θα βρεθεί μπροστά σε νέο μεγάλο δίλημμα εάν πρέπει να καλύψει αυτά στελέχη ή θα τα αφήσει εκτεθειμένα πυροδοτώντας έτσι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά, εφόσον συμβούν, θα γίνονται κατά την προεκλογική περίοδο, γεγονός που θα προκαλέσει συσπείρωση στη N.Δ. και εσωτερικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “