Eνώ η αύξηση των επιτοκίων πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά

Οι «πραίτωρες ουρμπάνους» χτύπησαν με τρόπο επικίνδυνο που παραπέμπει σε ξεχασμένες αστυνομικές αγριότητες της δεκαετίας του ’70.

Φαίνεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. πήραν τοις μετρητοίς την επίδειξη των λατινικών του B. Πολύδωρα και έσπευσαν αμέσως να δικαιώσουν το ρωμαϊκό αξίωμα που τους απέδωσε. Τους αποκάλεσε «ηγέτες της πόλης» και αυτοί έπνιξαν την πόλη στα δακρυγόνα κάνοντας πρωτοφανή κατάχρηση εξουσίας.

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, η οποία εδώ και έναν μήνα αδυνατούσε να πιάσει τα μηνύματα που έστελναν φοιτητές και καθηγητές 346 Σχολών που βρίσκονται πλέον υπό κατάληψη, χθες αιφνιδιάστηκε και επιχείρησε να αντιμετωπίσει ένα φλέγον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα με τη βία. Φαίνεται ότι κάποιοι στη N.Δ. είναι δύσκολο να καταλάβουν πως στις σύγχρονες δημοκρατίες οι όποιες μεταρρυθμίσεις – ακόμη και αν είναι στη σωστή κατεύθυνση – είναι αδύνατο να περάσουν χωρίς συναίνεση. Τώρα η αναδίπλωση του υπουργείου είναι μονόδρομος. H πολιτική ηγεσία είναι αναγκασμένη να ρίξει νερό στο κρασί της προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

KI AN H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πιέζεται για αναδίπλωση, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά οδηγούνται στη χρεοκοπία μετά την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες, οι οποίες δεν δείχνουν διατεθειμένες να περιορίσουν τα υπερκέρδη τους, μεταφέρουν άμεσα την αύξηση αυτή στους καταναλωτές. Έτσι η αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου 200.000 ευρώ θα επιβαρύνεται στο εξής κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον χρόνο. Και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη καθώς η πρόβλεψη των ειδικών είναι ότι εντός του 2007 η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

H ΠΡΟΣΟΧΗ όλων ωστόσο είναι στραμμένη στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αιφνιδίασε χθες με «επίθεση φιλίας» προς την Αθήνα. Αυτό μοιάζει να είναι καλός οιωνός, μένει όμως να δούμε τι θα συμβεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν χάνει στη διπλωματία όταν βαστά «μικρό καλάθι» – χθες, 24 οπλισμένα F-16 παραβίασαν 5 φορές τον εθνικό μας εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

H TEXEPANH είναι περισσότερο έτοιμη, απ’ ό,τι ήταν ώς τώρα, να διεξαγάγει συνομιλίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, εκτιμούν αναλυτές μετά τη χθεσινή ομιλία του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Πάντως ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το Ιράν ξεκίνησε μια νέα φάση εμπλουτισμού ουρανίου αυτή την εβδομάδα, παρ’ ότι η διεθνής κοινότητα πρότεινε στη χώρα κίνητρα για να τερματίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “