Kαι Mαύρη Δευτέρα για το Xρηματιστήριο

Πιέσεις στην Αθήνα να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να στηρίξει στον ΟΗΕ το ψήφισμα που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν άσκησε χθες ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Κάντριμαν.

Προβάλλοντας λίγο πολύ το απλοϊκό επιχείρημα ότι ο εχθρός του φίλου μου είναι και δικός μου εχθρός, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρεί στάση ουδετερότητας όταν το Ιράν απειλεί τους γείτονές του με πυρηνικά όπλα. Και κάτι μου λέει ότι θα έχουμε συνέχεια στις αμερικανικές πιέσεις που άρχισαν πριν από μερικές εβδομάδες με την επίσκεψη της κυρίας Ράις.

TO ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ της ημέρας ωστόσο είναι η νέα μεγάλη πτώση της Σοφοκλέους που παραπέμπει στο κραχ του 1999, με τις γνωστές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, οι οποίες ακόμη δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο της χώρας. Το ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν χτυπήθηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι, ενώ Βαρτελώ έγινε στη μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε κατά 7,98%. H εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ναυάγιο η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική. Τα στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς που είδαν να εξανεμίζονται κέρδη 5 μηνών σε λίγες ημέρες μιλούν για Μαύρη Δευτέρα της Σοφοκλέους και φοβούνται ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ οι αξιωματούχοι του κόμματος έχουν αποφασίσει να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στους «αντάρτες» των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσουν να διαγράψουν όποιο τοπικό στέλεχος δεν πειθαρχήσει στις κεντρικές αποφάσεις – κυρίως στις νομαρχίες – και επιχειρήσει να εμφανίσει δική του υποψηφιότητα κόντρα σε εκείνους που θα λάβουν το επίσημο χρίσμα. Ως προς τους δήμους, η N.Δ. εμφανίζεται και πάλι ανοιχτή σε στήριξη προσώπων που μπορούν εξασφαλίσουν τη στήριξη του KKE. Επιθυμητά είναι επίσης πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα δεν διατηρούν οργανωτική σχέση με τη X. Τρικούπη.

KATA TA ΑΛΛΑ άστραψε και βρόντηξε χθες ο κ. Παπανδρέου κατά των εθνικιστικών κύκλων που τα έχουν βάλει με την υποψηφιότητα της κ. Καραχασάν, ενώ επίθεση στην κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ πλέον όμηροι της Σερβίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το δημοψήφισμα, κατά το οποίο οι Μαυροβούνιοι ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης και της απόσχισής τους από τη Σερβία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “