«Kρυφτούλι» της N.Δ. με Kαρατζαφέρη

Παίζουν το κρυφτούλι τα στελέχη της Ρηγίλλης με τον Γιώργο Καρατζαφέρη για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς. Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά ο «εφιάλτης» ξαναζωντανεύει για τους επιτελείς της N.Δ. και έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εκλογές του 2000: Από τη μια το ΠΑΣΟΚ έχει ορίσει εγκαίρως την υποψήφιά του – την οποία όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικήτρια και σε αυτή την αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρ’ ότι εδώ και δυο μήνες έχει πει ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης προκαλώντας αγωνία στη N.Δ. για την τύχη του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα στη συμπρωτεύουσα…
Από την άλλη η N.Δ. δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο που θα δώσει το χρίσμα καθώς τα κορυφαία στελέχη της έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη. Και ξαφνικά προβάλλει πάλι το φάντασμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα και αυτής της αναμέτρησης, αφού «παίζει» με τη N.Δ. για τη στάση που θα τηρήσει στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρ’ ότι εδώ και δυο μήνες έχει πει ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης προκαλώντας αγωνία στη N.Δ. για την τύχη του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα στην συμπρωτεύουσα: «Κάτι άλλο έχει στο μυαλό του ο Καρατζαφέρης, να δείτε που θα μας την φέρει ξανά στην Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς», είπε προ εικοσαημέρου κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. σε σύσκεψη για τις δημοτικές εκλογές εντείνοντας τον πανικό που υπάρχει έτσι και αλλιώς γι’ αυτή την προβληματική περιφέρεια.

«Αντικατασκοπία». Τώρα, τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την άποψη και έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα αντικατασκοπίας για να μάθουν τα ακριβή σχέδια του προέδρου του ΛΑΟΣ: «Είναι πολύ πιθανό ο Γ. Καρατζαφέρης να μπλόφαρε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και να ετοιμάζεται πάλι για την Υπερνομαρχία με στόχο να επαναλάβει τον “θρίαμβο” του 14% που είχε εξασφαλίσει το 2000», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Είμαι σχεδόν σίγουρος γι’ αυτό και εκτιμώ ότι περιμένει να δει ποιος θα είναι ο δικός μας υποψήφιος στην Υπερνομαρχία. Αν είναι πρόσωπο, το οποίο θα έχει δυσκολία να συσπειρώσει την σκληρή βάση της N.Δ., τότε θα διεκδικήσει ξανά την Υπερνομαρχία για να καταφέρει ένα νέο πλήγμα στη N.Δ.». O ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παραμένει σφίγγα και αποφεύγει, μέχρι σήμερα, να αποκαλύψει τις προθέσεις του εντείνοντας τον εκνευρισμό στη Ρηγίλλης.

Διχάζει η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί

Τέσσερις υποψηφιότητες για την υπερνομαρχία έχουν «καεί», για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν (φωτό, από πάνω αριστερά) του Λ. Κουρή, του Π. Φούρλα, της K. Παπακώστα και του T. Κουίκ. H μόνη που εξακολουθεί να έχει πιθανότητες για το χρίσμα είναι η γνωστή δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι σχεδιασμοί της N.Δ. για την επιλογή του υποψηφίου για την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Οι κυρίαρχες απόψεις ωστόσο είναι δύο: Αρκετά στελέχη λένε ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα δεν πρέπει να πειραματιστεί, όπως συνέβη με την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Τζαννετάκου και υποστηρίζουν με έμφαση ότι «η N.Δ. πρέπει να έχει στρατηγική ευπρεπούς ήττας». Δηλαδή να επιλέξει έναν νεοδημοκράτη υποψήφιο που να είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και σε κάθε περίπτωση να είναι πολιτικό στέλεχος. Ο υποψήφιος αυτός – σύμφωνα με τα ίδια στελέχη – θα πρέπει να δώσει μια καθαρή πολιτική μάχη με την κ. Φώφη Γεννηματά, χωρίς στοιχεία life style και να κινείται με τρόπο που να μη συγκεντρώνει πάνω του καθημερινά τους προβολείς. Ο στόχος του θα πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: «Να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στο κόμμα», ώστε το αποτέλεσμα να μην καταγραφεί ως νέα πολιτική και επικοινωνιακή ήττα της N.Δ. αλλά ως μία ήττα απέναντι στην ισχυρή υποψήφια του ΠΑΣΟΚ.

«Ηττοπαθής». Υπάρχουν όμως και στελέχη που δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη και την χαρακτηρίζουν «ηττοπαθή». Αυτοί λοιπόν λένε ότι η Ρηγίλλης πρέπει να επιδείξει υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις κινήσεις του κ. Γ. Καρατζαφέρη. «Εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διεκδικήσει ξανά την Υπερνομαρχία, τότε αναγκαστικά θα πάμε στη λύση του κεντροδεξιού υποψηφίου ώστε να μην επαναλάβουμε για δεύτερη φορά το φιάσκο του 2000. Εάν όμως ο κ. Καρατζαφέρης προτιμήσει τελικά να δώσει την πολιτική του μάχη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης μπορούμε άνετα να επιλέξουμε ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε και να κερδίσει την κ. Φ. Γεννηματά». Σε κάθε περίπτωση η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς έγινε και πάλι η αχίλλειος πτέρνα της N.Δ. και η τελική απόφαση όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δεν θα κριθεί πριν από την 15η Ιουνίου.

«Όμορφα ονόματα, όμορφα καίγονται»
«Όμορφα ονόματα, όμορφα καίγονται». Είναι έκφραση που χρησιμοποιεί βουλευτής της N.Δ. για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο μέχρι στιγμής το κόμμα του χειρίστηκε τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν τη μάχη στη υπερνομαρχία. Και αυτή τη φορά, οι ενδεχόμενοι υποψήφιοι αποκαλύφθηκαν νωρίς με αποτέλεσμα να «καούν» ο ένας μετά τον άλλον. Πριν από έξι μήνες πρώτο έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής και πρώην Δημάρχου Αθηναίων, Λεωνίδα Κουρή. Πολλοί στη Ρηγίλλης πίστευαν ότι είναι σοβαρός υποψήφιος και θα μπορούσε να συσπειρώσει το κόμμα. Ωστόσο, μετά τα πρώτα δημοσιεύματα διεμήνυσε στο κόμμα του ότι θα παραμείνει στην Περιφέρειά του.

Στη συνέχεια ακούστηκε το όνομα του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα. Σύντομα ο κ. Φούρλας δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει. Ακολούθησε η πρόταση για τη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, επειδή κάποιοι πίστευαν ότι το κόμμα πρέπει να καρπωθεί τη δημοσιότητα που η ίδια είχε εξασφαλίσει, όταν έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Λευτέρη Ζαγορίτη για τη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. Το προηγούμενο δεκαήμερο «έπαιζε» πολύ στο όνομα του Τέρενς Κουίκ. Ο ίδιος όμως με δήλωσή του έκλεισε το θέμα, αφού δεν του είχε γίνει – όπως είπε – επίσημη πρόταση από το Μαξίμου για να τη συζητήσει. Το μόνο όνομα το οποίο εξακολουθεί να έχει πιθανότητες για το χρίσμα, είναι αυτό της γνωστής δημοσιογράφου Φωτεινής Πιπιλή, η οποία στις περασμένες δημοτικές εκλογές είχε εκλεγεί πρώτη δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “