Kάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι είναι περισσότερο ΠAΣOK

Βολές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον οποίο κατηγορεί πως έχει βαλθεί να πείσει ότι είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τους υπολοίπους εξαπολύει με συνέντευξή του στα «NEA» ο κ. M. Χρυσοχοΐδης και τονίζει με έμφαση: «H αναθέρμανση προσωπικών στρατηγικών είναι αυτοκαταστροφική, διότι παραπέμπει σε περιόδους παρακμής, ενώ η κομματική συνείδηση δεν μονοπωλείται ούτε υπαγορεύεται από ιδεολογήματα του τύπου “το όλον ΠΑΣΟΚ”, τα οποία εν τέλει μάλλον το στενεύουν».

Ο πρώην γραμματέας του Κινήματος εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του και με τον Αλέκο Παπαδόπουλο για τα όσα είπε περί σύνταξης στα 60.
H εντύπωση που υπάρχει για το κόμμα σας είναι ότι επέστρεψε η εσωστρέφεια, η οποία κορυφώθηκε με τις κόντρες για την τροπολογία των άνεργων κλωστοϋφαντουργών στη Νάουσα.

Πράγματι, εδώ και έναν μήνα έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών δυσάρεστων και ανώφελων καβγάδων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνώ όμως κατά το ήμισυ με τη διαπίστωσή σας, καθώς πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό, και παράλληλα με το κακό, έχουμε δει και το καλό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στην γκρίνια και την εσωστρέφεια μίζερων και αδιάφορων αντιδικιών, ο Γ. Παπανδρέου αντιπαρέταξε την υπερβατικότητα, τη νεωτερικότητα και την εξωστρέφεια που τον χαρακτηρίζουν μέσα από την επιλογή Καραχασάν, τις προωθημένες κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις θέσεις μας για το Ασφαλιστικό και την ολοκληρωμένη πρότασή μας για τη στήριξη των περιοχών που πλήττονται από την αποβιομηχάνιση.

Πάντως οι προσωπικές στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναθερμαίνονται.

Θέλω όμως να είμαι καθαρός: η αναθέρμανση προσωπικών στρατηγικών στις τάξεις ενός κόμματος που εργάζεται για την ανασυγκρότησή του είναι απλά αυτοκαταστροφική, διότι παραπέμπει σε περιόδους παρακμής και όχι ανάκαμψής του. Τέτοια φαινόμενα αφήνουν παγερά αδιάφορους, αν δεν εξαγριώνουν, τους πολίτες και εν τέλει τους απομακρύνουν από το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τους υπολοίπους. Όμως η κομματική συνείδηση δεν μονοπωλείται, ούτε βεβαίως υπαγορεύεται από ιδεολογήματα του τύπου «το όλον ΠΑΣΟΚ», τα οποία εν τέλει μάλλον το στενεύουν. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται υπεύθυνα, πλειοψηφικά και με σοβαρότητα από τον πρόεδρό του, τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιχειρεί με συνέπεια, διορατικές προτάσεις και κόντρα στις αντιστάσεις που συναντά, να διευρύνει τα όρια του κόμματος.

H δική σας θέση για την πρόωρη σύνταξη των απολυμένων ποια είναι;

H θέση μου είναι ότι ένα προοδευτικό κόμμα έχει χρέος να δουλεύει για μια κοινωνία εργαζομένων και όχι συνταξιούχων. Από κει και πέρα πιστεύω ότι το μέτρο της πρόωρης σύνταξης ήταν μια λύση απελπισίας, απέναντι σε μια πόλη δυστυχισμένη που μάχεται αυτή τη στιγμή για την αξιοπρέπειά της. Το πρόβλημα με την πρόχειρη, αποσπασματική και απαράδεκτη τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση είναι ότι καθιστά τους απολυμένους ομήρους μιας θολής και ασαφούς ρύθμισης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται μια αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ούτε βεβαίως δίνει κάποια προοπτική στην τοπική οικονομία.

Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση και στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια μεριά συμμερίζεστε και τα δύο κόμματα ότι πρέπει να γίνουν βαθιές τομές για να σωθεί το Ασφαλιστικό και από την άλλη ενδίδετε στις πιέσεις για πρόωρες συντάξεις στους απολυμένους.

Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία με ευθύνη και των πολιτικών δυνάμεων μέχρι σήμερα γυρίζει την πλάτη στο πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Ο στόχος για μας είναι απλός – κι αυτό πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας για ένα προοδευτικό κόμμα: δεν αρκεί να διαχειριστούμε την ανεργία, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, αν δεν γίνουμε δηλαδή μια κοινωνία υψηλής απασχόλησης, τότε δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για λύση του ασφαλιστικού προβλήματος.
Με την άποψη του Αλέκου Παπαδόπουλου για συνταξιοδότηση συμφωνείτε;

Όχι, κι αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι η ίδια η εποχή, τα τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα επιβάλλουν να μην τίθενται στους πολίτες όρια στην ηλικία συνταξιοδότησης ούτε προς τα πάνω ούτε βεβαίως προς τα κάτω. Όμως η συζήτηση γύρω από τα όρια ηλικίας, όταν αναφερόμαστε στο Ασφαλιστικό, είναι παραπλανητική. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στην περίπτωση της χώρας μας κατά πρώτον απαιτείται άμεσα εφαρμογή των όσων έχουν ήδη νομοθετηθεί, με στόχο την προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος, πράγμα που αρνείται πεισματικά να πράξει η κυβέρνηση. Παράλληλα πρέπει να εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη το δημογραφικό και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στη χώρα. Κυρίως απαιτείται να μη στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά σε μια προβλέψιμη κρίση. Με προβληματικό Ασφαλιστικό δεν μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Κι αυτό για ένα προοδευτικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ανεκτό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ Πολιτικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ μεγάλης εμβέλειας χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Καραχασάν ο κ. M. Χρυσοχοΐδης

Ο Γ. Παπανδρέου με την επιλογή της κ. Καραχασάν σάς αιφνιδίασε;

H επιλογή Καραχασάν με αιφνιδίασε ευχάριστα. Πρόκειται για μια κίνηση μεγάλης πολιτικής οξυδέρκειας, σύγχρονου προοδευτικού ήθους και δημοκρατικής ευαισθησίας. Ο Γ. Παπανδρέου παρήγαγε ένα πολιτικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας, που αναδεικνύει με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον προοδευτικό χώρο και τη συντήρηση, καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί μη σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας και βέβαια πάει αρκετά βήματα μπροστά την προσπάθεια ομαλής και πλήρους ένταξης της μουσουλμανικής μειονότητας στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό της χώρας.

Στην υπόθεση των υποκλοπών μπλοφάρει η κυβέρνηση
«H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και όχι το ΠΑΣΟΚ μπλοφάρει στην υπόθεση των υποκλοπών» λέει ο κ. M. Χρυσοχοΐδης

Τελικά στην υπόθεση των υποκλοπών το κόμμα σας εμφανίζεται ότι γνωρίζει πράγματα και κρατά άσους στο μανίκι. Είναι έτσι τα πράγματα ή μπλοφάρετε;

Ο μόνος που μπλοφάρισε στην υπόθεση των υποκλοπών ήταν και είναι η κυβέρνηση. Έπαιξε με τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα κι έχασε. Μετά και τις καταθέσεις της περασμένης εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται πανηγυρικά για τον υπεύθυνο, διεισδυτικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. H κυβέρνηση δεν έπεισε και εξακολουθεί να μην πείθει ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει πει την αλήθεια στους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πιέζει μέχρι να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή ιστορία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “