Οκτώ άδειες ΤV τον Iούνιο

Στην ουσιαστική νομιμοποίηση του σημερινού καθεστώτος στα ηλεκτρονικά MME προχωρεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που φέρνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δεσμεύθηκε ότι αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα πάρει την έγκριση των Βρυξελλών
Ένα νομοσχέδιο με το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – πρόκειται να μοιραστούν 8 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς και το οποίο δίνει το δικαίωμα κατοχής τηλεοπτικού σταθμού σε ποσοστό ακόμη και 100% του μετοχικού κεφαλαίου, από 25% που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι αρχικές προτάσεις του Θ. Ρουσόπουλου συζητήθηκαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή από την οποία πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει με μία προϋπόθεση-καρφί, στην οποία μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Σουφλιάς: Προτού έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν για όλες τις νέες ρυθμίσεις του ώστε να αποφευχθεί νέο φιάσκο, τύπου βασικού μετόχου. Ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύθηκε ότι αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα πάρει την έγκριση των Βρυξελλών προτού το νομοσχέδιο έλθει με την τελική μορφή του εκ νέου στην Κυβερνητική Επιτροπή.
Συμφωνία σε όλα…

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης έθεσε το ερώτημα τι θα γίνεται στην περίπτωση που ένας τηλεοπτικός σταθμός, ακόμη και αν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εμφανίζει συνεχώς ζημίες
Ακόμη μία παρατήρηση με νόημα έγινε από τον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος έθεσε το ερώτημα τι θα γίνεται σεπερίπτωση κατά την οποία ένας τηλεοπτικός σταθμός, ακόμη και αν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εμφανίζει συνεχώς ζημίες – ας πούμε, για τρια συνεχή χρόνια. Ο υπουργός Επικρατείας υποσχέθηκε ότι θα λάβει υπ’ όψιν όλες τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του ώστε με το τελικό νομοσχέδιο να συμφωνούν, στην ουσία και στις λεπτομέρειες, όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Πάντως η συζήτηση που ανοίγει μετά τη χθεσινή συνεδρίαση είναι για το ποιοι από τους σταθμούς που εκπέμπουν σήμερα θα μείνουν… εκτός νυμφώνος. Διότι παρ’ ότι οι συχνότητες που θα δοθούν είναι αρκετές, δεν θα καλύψουν όλους τους σταθμούς που εκπέμπουν αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχουν και αιτήματα για σταθμούς που αυτή τη στιγμή δεν εκπέμπουν. Παραδείγματος χάριν, η Εκκλησία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τηλεοπτικό σταθμό. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι σταθμοί που βρίσκονται χρόνια «στον αέρα», το πιθανότερο είναι να πάρουν άδεια καθώς η παλαιότητα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια στη βαθμολόγηση.

Το νομοσχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είναι ωστόσο γνωστό ότι με αυτό δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην κατοχή διαφορετικών Μέσων από τον ίδιο ιδιοκτήτη – δηλαδή θα μπορεί να έχει και εφημερίδα και ραδιόφωνο και τηλεόραση.

H συμμετοχή

Ο Γ. Σουφλιάς επισήμανε ότι πρέπει προτού έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν για όλες τις νέες ρυθμίσεις του ώστε να αποφευχθεί νέο φιάσκο τύπου βασικού μετόχου
Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένας όμιλος Μέσων Ενημέρωσης να έχει δεσπόζουσα θέση, θα υπάρχει όριο μεριδίου αγοράς που ένας όμιλος θα μπορεί να έχει, το οποίο θα συνάγεται συνδυαστικά από τις θέσεις που κατέχουν τα επιμέρους Μέσα που κατέχει ο όμιλος στις επιμέρους αγορές. Συμμετοχή σε περισσότερα του ενός ενημερωτικά ηλεκτρονικά MME της ιδίας μορφής επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχει έλεγχος.

Έλεγχος σε περισσότερα του ενός ενημερωτικά MME επιτρέπεται όταν δεν είναι της ιδίας μορφής.

Κριτήρια η παλαιότητα και η νόμιμη λειτουργία
MEPIKA από τα κριτήρια που πρόκειται να θεσπιστούν για την αδειοδότηση αναμένεται να είναι η παλαιότητα, η νόμιμη λειτουργία, η οικονομική βιωσιμότητα, το απασχολούμενο προσωπικό και η προγραμματική πληρότητα.

Το ΠΑΣΟΚ

Να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της ζητεί από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ προτού τοποθετηθεί σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα Μέσα, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος N. Αθανασάκης. Επίσης εξέφρασε την επιθυμία το νομοσχέδιο να μην καταλήξει σε διευθέτηση προσωπικών υποθέσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “