Aνάσταση με γκρίνιες στη N.Δ.

Σε επιδημία εξελίσσεται η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της N.Δ. προς τα στελέχη του κόμματος. Οι βουλευτές που επισκέφτηκαν τις εκλογικές τους περιφέρειες τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαν να αντιμετωπίσουν την αντίδραση της βάσης για τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης, κυρίως στα θέματα της οικονομίας.

Από τον K. Καραμανλή προσδοκούν βουλευτές και κομματικά στελέχη να αντιστρέψει το νοσηρό κλίμα και να ανανεώσει τις προσδοκίες και τη χαμένη ελπίδα των ψηφοφόρων τους
«Πώς αλλάζουν οι καιροί. Τα ίδια πρόσωπα που πριν από δυο χρόνια μάς σήκωναν στα χέρια στις πλατείες και στα καφενεία των χωριών τους, τώρα στην καλύτερη περίπτωση μάς γυρίζουν την πλάτη…» περιέγραφε χτες βουλευτής της N.Δ. από τη νησιωτική Ελλάδα που αναγκάστηκε, όπως και η πλειοψηφία των συναδέλφων του, να κάνει μελαγχολική Ανάσταση στην εκλογική του περιφέρεια.

Στα καφενεία

Πράγματι, πολλοί βουλευτές της N.Δ. δεν έχουν κανένα δισταγμό να παραδεχθούν ότι αυτό το Πάσχα ήταν πολύ δύσκολο και για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους. H δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του κόμματος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού καθημερινά ο ένας ψηφοφόρος μεταδίδει στον άλλο τον «ιό της πίκρας» – σύμφωνα με έκφραση παλαιού βουλευτή – και όλοι μαζί περιμένουν στα καφενεία για να ξεσπάσουν τον θυμό τους στο πρώτο βουλευτή που θα τους επισκεφθεί. «Σε αρκετές περιπτώσεις είναι τέτοιες οι υπερβολές που λέγονται από τους ψηφοφόρους που αδυνατούμε να τους εξηγήσουμε με επιχειρήματα σε ήπιο τόνο σε ποιες περιπτώσεις έχουν δίκιο και σε ποιες άδικο. Έτσι, για να ακουστούμε, σηκώνουμε κι εμείς τον τόνο της φωνής, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται εκρηκτικό» λέει κυβερνητικό στέλεχος που εκλέγεται στην επαρχία.

Οι ψηφοφόροι της N.Δ. είναι γεγονός ότι είχαν πολλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε. Ο φόβος όμως της ήττας δεν άφηνε περιθώρια για σκέψεις όπως «τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα με τόσα που υποσχόμαστε, και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού». H μεγαλύτερη δυσαρέσκεια χωρίς αμφιβολία προέρχεται από εκείνους των οποίων υπεσχημένα αιτήματα για διορισμούς, ευνοϊκές μεταθέσεις και προαγωγές, επιδοτήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους δεν ικανοποιήθηκαν. «Αυτοί οι ψηφοφόροι άλλες φορές δίκαια, γιατί τους είχαμε δώσει υποσχέσεις, άλλες άδικα, διότι ζητούν πράγματα που δεν γίνονται, εξαπολύουν δημοσίως κεραυνούς για την πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως για την οικονομική κατάσταση», λέει βουλευτής και προσθέτει: «Αυτή είναι μια έξυπνη τακτική, διότι έτσι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι μετατρέπουν δημοσίως το προσωπικό πρόβλημα σε πρόβλημα της κυβέρνησης, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην επίσκεψη του βουλευτή προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την πίεση που θέλουν να ασκήσουν».

Χειροτέρευση

Πάντως, όποιες τακτικές και αν χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι της N.Δ. για να πιέσουν υπουργούς και βουλευτές, το κακό κλίμα στη βάση του κόμματος είναι δεδομένο και κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει. Κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν ότι, το προσεχές διάστημα, αυτό θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα υπάρχει αδυναμία να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ακόμη, επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος η N.Δ. να χάσει νομαρχίες και δήμους από την αδιαφορία που σκοπεύουν να επιδείξουν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι και τοπικά στελέχη που άλλοτε ήταν στην πρώτη γραμμή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “