Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

ΓΝΩΡΙΖΩ τον Γιάννη Στουρνάρα περισσότερα από είκοσι χρόνια. Ποτέ δεν αμφέβαλα για τη σοβαρότητά του. Είναι συγκροτημένος άνθρωπος και επαρκής επιστήμονας. Hταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, όταν τον τοποθέτησε ο Αντώνης Σαμαράς στο υπουργείο Οικονομικών.

Μόνο που οι εξελίξεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και ξεπέρασαν και εκείνον και εμάς. Αδυνατεί να καταλάβει πως το παιχνίδι με τη μανιακή αριθμολαγνεία έκλεισε τον κύκλο του και επιχειρεί να λύσει με οικονομικούς όρους το πρόβλημα της χώρας, το οποίο πλέον είναι πολιτικό.

Ετσι, κάθε φορά που εκφράζει δημόσιο λόγο, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πυροδοτεί εκρήξεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και οδηγεί σε απελπισία μεγάλα στρώματα του πληθυσμού που ποτέ δεν τον είδαν με συμπάθεια. Του απομένει πολύ λίγος χρόνος για να κατανοήσει πως, όποιος ονειρεύεται να φέρει ξανά την τρόικα την ερχόμενη άνοιξη από την πίσω πόρτα, θα φύγει νύχτα από το παράθυρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, κοινωνικά και πολιτικά. Τώρα έχει ανάγκη από έναν πραγματικό «τσάρο» της οικονομίας, ο οποίος θα στυλώσει τα πόδια του στους δανειστές και θα μετατρέψει σε απαίτηση εκείνο το παλιό πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ που το πήρε ο άνεμος: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ε, αυτή τη δουλειά, αν δεν μπορεί να την κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, θα την κάνει κάποιος άλλος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή 13 Οκτωβρίου