Το παιχνίδι είναι σικέ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ επικοινωνιολόγοι δεν κουράστηκαν σε αυτές τις εκλογές. Επαιζαν ζάρια στις πλάτες της Ελλάδας. Οι καμπάνιες, τα συνθήματα και οι λόγοι των αρχηγών ήταν «γύρω-γύρω όλοι στην Αθήνα». Από τη μια η αυστηρή μανούλα-Μέρκελ, που κρατάει στα χέρια της σφιχτά το κομπόδεμα των Γερμανών, και από την άλλη ο καλόκαρδος πατερούλης Στάινμπρουκ, που κλείνει συμπαθητικά το μάτι στους νότιους.

Το θεατρικό μονόπρακτο παίζεται και μετά τις κάλπες. Θα πείτε, «μα γιατί οι σοσιαλιστές επικεντρώνονται ακόμα στην Ελλάδα;». Είναι απλό: γιατί είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για δήθεν εξαναγκασμό της «σιδηράς κυρίας» σε υποχωρήσεις. Μόνο που το παιχνίδι είναι σικέ. Οι σοσιαλιστές διεκδικούν από την καγκελάριο αυτά που ήδη είναι αποφασισμένα να παραχωρήσει στην Αθήνα. Δηλαδή, την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους, με μεγάλη επιμήκυνση και πολύ χαμηλά επιτόκια.
Ετσι, οι σοσιαλιστές θα καταλάβουν κυβερνητικούς θώκους στο Βερολίνο και η Αθήνα θα πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια ακόμη νίκη στην ελάφρυνση του χρέους. Ξέρετε, σαν την προηγούμενη, με το «ψαλίδισμα» των ομολόγων που χρεωκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν αυτή η συμφωνία κλείσει έτσι, αυτό που στην πραγματικότητα θα έχει συμβεί είναι ότι θα δημιουργήσουμε ακόμη τρεις γενιές υπερχρεωμένων Ελλήνων. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι εσαεί με το γόνυ λυγισμένο μπροστά στη γερμανική μπότα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013