Οι κουρασμένοι και οι απελπισμένοι

ΖΗΛΕΥΩ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Πρώτον, γιατί έχουν τύχη-βουνό. Οι λίγοι που εξελέγησαν όταν το κόμμα τους βυθιζόταν τον περασμένο Ιούνιο είναι σαν να κέρδισαν στο Λόττο.

Δεύτερον, γιατί έχουν το κουράγιο να μιλάνε στους ψηφοφόρους τους και για δέκατη φορά -κυριολεκτώ- μέσα σε τέσσερα χρόνια να τους λένε ότι ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο για να μην καταρρεύσει η χώρα. Ασε που στέρεψαν και τα ρουσφέτια. Μέχρι και μια μετάθεση στον στρατό λαχανιάζουν να την πετύχουν.

Εάν οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι κουρασμένοι, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι απελπισμένοι. Ξέρουν ότι η τύχη είναι μάλλον απίθανο να χτυπήσει ξανά την πόρτα τους. Ακόμα κι αν το κόμμα τους διατηρήσει το κομμάτι της εκλογικής πίτας που του απέμεινε, η θέση τους στη Βουλή είναι περισσότερο επισφαλής από ποτέ.

Οσοι λοιπόν εστιάζουν στην εσωκομματική γκρίνια της Θεοδώρας Τσάγκρη και στα νεύρα του Πάρι Κουκουλόπουλου για να ερμηνεύσουν τα βάσανα του ΠΑΣΟΚ βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Οποιος στοιχηματίσει τώρα για τις αντοχές του δεύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, θα χάσει τα λεφτά του.

Γιατί όλα μπορεί να συμβούν. Ενα πράγμα είναι βέβαιο: ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα απολαύσει ούτε αυτήν την αντιπροεδρία. Πρέπει να βρει αμέσως το νέο αφήγημα που θα δώσει ανάσα στο βασίλειό του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013