Το εθνικό μας παραμύθι

ΤΑ ΝΕΥΡΑ του Σαρκοζί ήταν κουρέλια, καθώς οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν τη συντριβή του. Μόλις άκουσε από τον Γιώργο Παπανδρέου τη λέξη δημοψήφισμα τινάχτηκε όρθιος: «Θα διαλύσεις την ευρωζώνη», ούρλιαξε, με τα γνωστά «γαλλικά» του, ενώ με το ένα πόδι πάτησε στην καρέκλα του και με το άλλο ετοιμαζόταν να ανέβει στο τραπέζι των G20. Στο πιο «μεγάλο» τραπέζι του κόσμου, στη σκακιέρα που παίζονται οι τύχες της ανθρωπότητας. Επί δύο χρόνια, αυτή τη σκηνή οι Γάλλοι την έλεγαν κουτσομπολιό, μέχρι που ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο την έκανε βιβλίο.

Ερώτηση: Αν οι εταίροι μας ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, γιατί δεν άδραξαν την ευκαιρία; Θα έδιναν τις ευχές τους στην Αθήνα και σε λίγο, μέσα στο κομφούζιο που επικρατούσε τότε, η χώρα μας θα τους άδειαζε τη γωνιά με την ψήφο των πολιτών.

Απάντηση: Την έδωσε η Αγκελα Μέρκελ, διαλύοντας το εθνικό μας παραμύθι. Αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ, αποκάλυψε, «ο ένας μετά τον άλλον θα εγκαταλείπαμε το ενιαίο νόμισμα».

Απορία: Πώς γίνεται επί 4 χρόνια, 3 πρωθυπουργοί και ένας πληθωρικός αντιπρόεδρος να μην είδαν την μπλόφα που κρυβόταν πίσω από τις απειλές του Σόιμπλε ότι θα μας διώξουν νύχτα και δεν έχουμε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης; Εκτός και εάν συμβαίνει κάτι άλλο, πιο σύνθετο. Θα το μάθουμε ίσως σε κάποια επόμενη εξομολόγηση της σιδηράς κυρίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013