Πρωταγωνιστής ο Σόιμπλε στο διευθυντήριο της ευρωζώνης

Για τη θέση του πρωταγωνιστή του υπό δημιουργία διευθυντηρίου της ευρωζώνης προορίζουν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αναζητείται ρόλος για τον σημερινό επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.
Καλά πληροφορημένες πηγές από Βερολίνο και Παρίσι μεταδίδουν το αισιόδοξο σενάριο ότι η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης έχει δρομολογηθεί και επισφραγίστηκε στην πολυσυζητημένη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί τον Αύγουστο. Σ’ αυτήν τη συνάντηση φέρεται να αποφασίστηκε να προταθεί στον κ. Σόιμπλε να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης. Ηδη επιτελείο οικονομολόγων και νομικών μελετά τις τεχνικές λεπτομέρειες για νέα συνθήκη η οποία – εκτός απροόπτου – θα φτάσει για επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών – μελών της ευρωζώνης, πιθανότατα και μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό μέχρι 31 Οκτωβρίου. Επειτα από μια νεφελώδη περίοδο είναι πλέον ξεκάθαρο – λένε οι ίδιες πηγές – ότι οι μεγάλοι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στην ευρωζώνη η οικονομική κρίση με τις χώρες του Νότου και πρώτη την Ελλάδα να βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, οδηγούν τους «ισχυρούς» στο να οχυρώσουν το ευρώ. «Οσοι μιλούν για διάλυση της ευρωζώνης και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί αυτήν την ώρα θωρακίζεται η ζώνη του ευρώ με τρόπο που θα οδηγήσει σταδιακά στην ομοσπονδοποίηση των χωρών – μελών της», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος ελληνικής καταγωγής που βρίσκεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός πανίσχυρου διευθυντηρίου που θα συντονίζει και ο κ. Σόιμπλε, το οποίο θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς και όλων των χωρών ώστε να είναι απολύτως ισοσκελισμένοι. Πρόκειται για μια ανατροπή στον τρόπο διακυβέρνησης των χωρών του ευρώ, η οποία έχει δύο αναγνώσεις: άλλοι θα θεωρούν ότι είναι μια γενναία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης και άλλοι θα ισχυρίζονται ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα κληθούν κάτω από την πίεση της συγκυρίας με την υπογραφή της συνθήκης να παραχωρήσουν την εξουσία τους σε ένα κεντρικό όργανο των Βρυξελλών.
Στο ερώτημα τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική εφόσον τελικά υλοποιηθεί, η ίδια πηγή απαντά ότι «δεν υπάρχει πολιτική απόφαση όπως πολλοί πιστεύουν για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή» και τονίζει: «Η πίεση προς την Ελλάδα έχει πράγματι ενταθεί με στόχο να προλάβει της Ελλάδα μπει στο τρένο της νέας εποχής για την Ευρώπη».
Αυτήν την αισιόδοξη άποψη συμμερίζονται αρκετοί στις Βρυξέλλες οι οποίοι μιλούν για τους τελευταίους δυνατούς τριγμούς που δέχονται οι αδύναμες χώρες πριν από τη δημιουργία του καινούργιου μοντέλου διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Ενός μοντέλου σε κάθε περίπτωση που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας με τη σύμφωνη γνώμη των Γάλλων. Σε μια τέτοια προοπτική φαίνεται να συμφωνεί και Ιταλία, η οποία πιστεύει ότι αποτελεί την πιο ασφαλή οδό για τη δημιουργία ευρωομολόγου ή κάποιου ανάλογου συστήματος που θα μετατρέψει τα χρέη χωρών σε χρέη της ευρωζώνης
 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”