Φτωχά παιδιά πλούσιων δικηγόρων

η Αννα Διαµαντοπούλου έπεσε εύκολα στην ίδια παγίδα στην οποία βρίσκονται ενάµιση χρόνο τώρα οι συνάδελφοί της του οικονοµικού επιτελείου. Στην προσπάθειά της η υπουργός να αλλάξει το φαύλο σύστηµα των µετεγγραφών υιοθετεί το περίφηµο «εισοδηµατικό κριτήριο», όπως ακριβώς κάνει και ο Φίλιππος Σαχινίδης για το κόψιµο των φοροαπαλλαγών.

Ξεχνούν και οι δύο ότι είναι αδύνατο να τεθούν εισοδηµατικά κριτήρια όταν οι εισπρακτικοί µηχανισµοί του κράτους δεν έχουν κατορθώσει ακόµη – παρά τους λεονταρισµούς – να µάθουν ποια είναι τα πραγµατικά εισοδήµατα των πολιτών.

Ετσι, θα συµβούν τα εξής κωµικά: ο µεγαλοδικηγόρος που δηλώνει εισόδηµα 30.000 ευρώ τον χρόνο, και πολλά λέω, αφού πρώτα θα έχει εξασφαλίσει όλες τις φοροαπαλλαγές από τον Σαχινίδη θα κάνει και χρήση του Νόµου ∆ιαµαντοπούλου και θα πετύχει να µετεγγραφεί το παιδί του από τη Νοµική Θράκης στη Νοµική αθηνών για να µάθει νωρίς τα κόλπα και να πάρει όσο πιο γρήγορα γίνεται το γραφείο και την πελατεία του πατέρα του. αντιστοίχως θα πράξει ο γιατρός, ο φαρµακοποιός και πάει λέγοντας.

αντίθετα το παιδί ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, ο οποίος κάνει αληθή φορολογική δήλωση, θα µείνει στη Θράκη, στην Κρήτη και στα Γιάννινα, γιατί ο πατέρας του είναι… πλούσιος. Ευτυχώς που δεν εφαρµόστηκε ποτέ εκείνη η εξαίρετη ιδέα επί ηµερών αλογοσκούφη για επίδοµα θέρµανσης στους φτωχούς. Γιατί θα έπεφτε πολύ ξύλο, όταν θα γινόταν γνωστό σε κάθε γειτονιά ποιους θεωρεί το κράτος φτωχούς και ποιους πλούσιους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “