Η νέα Γιάλτα

Μοιάζουν µε κακό όνειρο όλα αυτά που ζούµε αλλά είναι πραγµατικότητα. Κοιµηθήκαµε «άρχοντες» και Ευρωπαίοι και ξυπνήσαµε επαίτες Βαλκάνιοι που παρακαλάµε να µας δώσουν δάνεια για να πληρώσουµε τους τόκους από τα παλιά δάνεια. Με µια απλή εξίσωση καταλήγει κανείς εύκολα στο συµπέρασµα ότι αυτό το πρόβληµα είναι άλυτο. Πράγµατι, µε οικονοµικούς όρους που το προσεγγίζουµε και εµείς και οι δανειστές µας δεν θα λυθεί ποτέ. Εάν µάλιστα συνεχιστεί το βιολί τού… κόψτε και απολύστε ηχώρα θα σκάσει σαν ρόδι στο µάρµαρο. Και τότε είτε θα µας διώξουν από την ευρωζώνη, είτε θα φύγουµε µόνοι µας και δυστυχώς όχι µε τρόπο διδακτικό. Ο λαϊκισµός θα υπερισχύσει της λογικής και θα αρχίσουν τα τσάµικα και οι ηρωισµοί του τύπου «µας αδίκησαν οι κακοί» και «παίρνουµε πίσω τη δραχµή και το φιλότιµό µας». Πριν είναι αργά, οι αδύναµες ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να θυµηθούν ότι στους πολέµους οι λύσεις είναι µόνο πολιτικές. Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις µητροπόλεις του καπιταλισµού και σήµερα τσακίζει την πιο ευάλωτη χώρα του δυτικού τόξου, την Ελλάδα, όλοι παραδέχονται ότι είναι µια νέα µορφή πολέµου. Για την ακρίβεια είναι η νίκη των λεγόµενων κερδοσκόπων επί της πολιτικής που δεν ήξερε ή δεν ήθελε να βάλει κανόνες και φρένο στις φούσκες και στις πυραµίδες.

Εδώ που έφθασαν τα πράγµατα, µε όλους να χρωστούν σε όλους, απαιτείται νέα Γιάλτα. Αµερικανοί, Βρετανοί, Γερµανοί και Γάλλοι πρέπει να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και να χαράξουν νέες κόκκινες γραµµές. Αυτή τη φορά όχι στον χάρτη αλλά στη λειτουργία της αγοράς που οι ίδιοι άφησαν ασύδοτη αφού πρώτα θεοποίησαν την απόλυτη ελευθερία της.

Το πρόβληµα της Ελλάδας, της χώρας που κατέχει το 2% της ευρωπαϊκής οικονοµίας, είναι µικρό µπροστά σ’ αυτά που θα ακολουθήσουν στον υπόλοιπο Νότο εάν συνεχιστεί η ίδια ασφυκτική πίεση να γίνει σε 10 µήνες ό,τι δεν έγινε σε 10 χρόνια. Είπαµε να αλλάξει η Ελλάδα, αλλά όχι αφού πρώτα γκρεµιστεί.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “