Ο βαρύς χειµώνας του Καραµανλή

Τον πιο βαρύ και µοναχικό χειµώνα στην πολιτική και κοινωνική του ζωή περνάει ο Κώστας Καραµανλής. Αποµονωµένος στη Ραφήνα, ζει τις περισσότερες ώρες της ηµέρας του παρακολουθώντας σιωπηρά τις καθηµερινές επιθέσεις που δέχεται µέσα και έξω από το κόµµα του. Αποφεύγει συστηµατικά πολιτικές και κοινωνικές συναναστροφές και περιµένει τον… ούριο άνεµο που θα του δώσει την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση και να ρίξει ξανά γέφυρες στους ψηφοφόρους της Ν.∆., οι οποίοι παρακολουθούν σαστισµένοι την αποκαθήλωσή του.

«Ευτυχία για µένα είναι ένα ούζο µε καλή παρέα στο ηλιοβασίλεµα…». Είναι µια φράση του Κώστα Καραµανλή πριν από 12 χρόνια, τότε που έκανε τα αρχηγικά µπουσουλήµατα στη Ρηγίλλης και έπεφτε συχνά από τις… σκάλες. Τώρα και αυτή η ανθρώπινη στιγµή τηςχαλάρωσης µε την «παλιοπαρέα» ανήκει στο παρελθόν. Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να σταµατήσει και την τελευταία του σταθερή συνήθεια.

Η τακτική έξοδος κάθε τρίτη βράδυ µε φίλουςστο γνωστόουζερί στην πλατεία της Ραφήνας κόπηκεοριστικά. Ο ίδιος γυρνάει νωρίς το µεσηµέρι στο σπίτι και µέχρι τηνεποµένη δεν τον βλέπειανθρώπου µάτι. Η ρουτίνα τηςκλειστής οικογενειακής ζωής σπάει ελάχιστες φορές όταν καλεί για δείπνο φίλους από τα παλιά, οι οποίοι ξέρουν καλά τον βα σικό κανόνατου σπιτιού:Οταν καθόµαστε στο τραπέζι λέµε ό,τι θέλει ο καθένας εκτός από πολιτικά. Εναν κανόνα πουδεν παραβιάζουν ποτέ οι πιο στενοί φίλοι του που ήταν και παραµένουν ο Γιάννης και η Χριστίνα Βαληνάκη.

Το τελευταίο εξάµηνοτα ραντεβού στα ευρύχωρα γραφεία της οδού Παναγή Κυριακού αραίωσαν και το τηλέφωνο τηςαφοσιωµένηςγραµµατέας Αλεξάνδρας Αγγέλου χτυπάει πού και πού.

Την πρώτη περίοδο µετά τη συντριπτική ήττα της Ν.∆. οι βουλευτές πίεζαν για ένα ραντεβού µε τον πρόεδρο, ώστε να… διαβάσουν στο βλέµµα του ότι το εννοεί όταν λέει πως δεν είναι στα σχέδιά του να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Ν.∆. Οιπερισσότεροι τον πίστεψαν. Κάποιοι… καχύποπτοι επιµένουν ότι ο κύκλος της πολιτικής δενέχει κλείσει για τον Καραµανλή. «Ακόµη και εάν διεκδικήσει αξιώµατα, θα παλέψει για την υστεροφηµία του όταν και όποτε διαπιστώσει ότι προσφέρεταιη συγκυρία». Η µόνη καθηµερινά σταθερή επικοινωνία είναι µε τον Προκόπη Παυλόπουλο, κυρίως µετά τα δελτία των 8 καιµε τον ΒαγγέληΑντώναρο, ο οποίοςδίνει καθηµερινά το «παρών» στονοδό Π. Κυριακού και εκτελεί χρέη άτυπου εκπροσώπου Τύπου του προέδρου. Αραιότερα συνοµιλεί µε τον ∆ηµήτρη Σιούφα, τον τελευταίο υπουργό Οικονοµίας της κυβέρνησής του Γιάννη Παπαθανασίου και τον Νίκο ∆ένδια, ένα από τα ανερχόµενα στελέχη της Ν.∆.

Γιατί δεν εµφανίστηκε στα εγκαίνια

Με τα περισσότερα στελέχη της Ν.∆. οι σχέσεις του είναι παγωµένες. Αυτό συµβαίνει για διαφορετικούς λόγους µε το κάθε στέλεχος. Αλλοι, όπως εξοµολογείται, τον απογοήτευσαν και άλλοι, όπως υποστηρίζουν οι φίλοι του, τον πρόδωσαν. Στο ψυγείο βρίσκονται και οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού µετον ΑντώνηΣαµαρά. Εχουν αθροιστεί πλέον αρκετά περιστατικά που δυσκολεύουν στην παρούσα φάση το «ζέσταµα» στην επικοινωνία των δυο ανδρών. Ο νέος πρόεδρος της Ν.∆. παίρνει µε κάθε ευκαιρία αποστάσεις από τις κυβερνήσεις τηςΝ.∆. και«σβήνει µεσφουγγάρι όλη την 6ετία της Ν.∆.», λένε οιφανατικοί οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού.

Το ψυχρό κλίµα έγινε γνωστό σε όλους µε την απουσία του Κώστα Καραµανλή από τα πανηγυρικάεγκαίνιατου νέου κτιρίου τηςΣυγγρού. Τρεις εκδοχές έχουν πέσει στο τραπέζι του νεοδηµοκρατικού πολιτικού κουτσοµπολιού για αυτήν την απουσία.Η πρώτη– επίσηµη – λέει ότι «δεν υπάρχει πολιτικός συµβολισµός στην απουσία Καραµανλή.

Οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι αποφεύγει τιςεκδηλώσεις». Η δεύτερη εκδοχή που πιστεύουν οι φίλοι του είναι ότι «δεν πήγε στα εγκαίνια για να µη φέρει σε δύσκολη θέση τον Σαµαρά όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί στααποκαλυπτήρια του ανδριάντα του θείου του έκλεψε την παράσταση µε τις θερµές εκδηλώσεις οπαδών του κόµµατος». Και ητρίτη εκδοχή,λέει ότι ο «Αντώνης Σαµαράς έκανε λάθος είτε συνειδητά είτεασυνείδητα.

Επρεπε να καλέσει τονπροκάτοχότου πριν από την εκδήλωση και τον ξεναγήσει στα γραφεία.

Ετσι θατου είχεαποδώσειπροκαταβολικά τιµές και εποµένως θαήταν αναγκασµένος να παραστεί σταεγκαίνια». Οποια ερµηνεία και να υιοθετήσει κανείς από τις τρεις, έναείναι βέβαιο: Το σίριαλ τωνσχέσεων του πρώηνµε τοννυν θα έχειπολλά επεισόδια ακόµη, καθώς ο Κώστας Καραµανλής δείχνει αποφασισµένος να µην εγκαταλείψει την πολιτική. Αντίθετα, σκέφτεται σοβαρά να είναι ξανάυποψήφιος,όχι στοψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε.

Ο νέος πρόεδρος της Ν.∆. παίρνει µε κάθε ευκαιρία αποστάσεις από τις κυβερνήσεις τηςΝ.∆. και «σβήνει µε σφουγγάρι όλη την 6ετία της Ν.∆.», λένε οι φανατικοί οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού

Ο Κ. Καραµανλής δείχνει αποφασισµένος ναµην εγκαταλείψει την πολιτική.
Αντίθετα, σκέφτεται σοβαρά να είναι ξανά υποψήφιος, όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “