Ο βυθός έκρυβε ένα μουσείο

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

 

της Νατάσας Παπανικολάου

Ενα χρυσό δαχτυλίδι, ένα δόρυ ύψους 2,20 μ. που προαναγγέλλει πιθανότατα την ύπαρξη ενός αγνώστου μέχρι στιγμής δορυφόρου αγάλματος, μία άγκυρα, τμήμα του σκελετού μιας κλίνης και μια συστάδα αγγείων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους νέους θησαυρούς του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στο οποίο επέστρεψαν οι αρχαιολόγοι 114 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη βουτιά των σφουγγαράδων που έφερε στο φως ένα από τα πιο έξοχα δείγματα της αρχαίας τεχνικής ευφυΐας, τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Νέα στοιχεία ίσως δώσει αύριο, αν ο καιρός το επιτρέψει, η πρώτη επανδρωμένη βουτιά της «Exosuit», της υπερσύγχρονης καταδυτικής στολής που κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ την ημέρα. Δεξιά, ο Μπρένταν Φόλ

Για ευρήματα αντίστοιχης αρχαιολογικής αξίας με τον Εφηβο των Αντικυθήρων, «ίσως και για κάτι μεγαλύτερο ή ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων», κάνει λόγο και η διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση, που όμως κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τη φύση και τον αριθμό των ευρημάτων, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων επί του θέματος από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64074437