Βουλή: Απαραίτητο το αναπτυξιακό σχέδιο για την «επόμενη ημέρα»

του Σωτήρη Νίκα

vouliz--2-thumb-large Εντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου ασκεί στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής (ΓΠΚ). Ταυτόχρονα, το Γραφείο υποστηρίζει πως τόσο η δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, σαν να είναι «πάνω σε κινούμενη άμμο», αναδεικνύοντας το εύθραυστο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

«Ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατη η επιστροφή στο προηγούμενο πρότυπο ανάπτυξης, δεν αποσαφηνίζει με ποια ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για εξωστρεφή ανάπτυξη» αναφέρουν οι οικονομολόγοι του Γραφείου. Επίσης, σημειώνουν ότι η ρητορική του «τέλους του μνημονίου», όπως διαμορφώθηκε «παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις (προσφυγή στις «αγορές» για δανεισμό) που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές που δεν είναι προβλέψιμες».

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.kathimerini.gr/789834/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/voylh-aparaithto-to-anapty3iako-sxedio-gia-thn-epomenh-hmera