Η Μέρκελ προωθεί κυρώσεις στη Ρωσία και... ανησυχεί για την Κύπρο

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω Ουκρανίας, φαίνεται πως επισκίασε τη συζήτηση του Κυπριακού στη συνάντηση που είχαν χθες, στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Μέρκελ και Αναστασιάδης συζήτησαν για την ουκρανική κρίσηΜέρκελ και Αναστασιάδης συζήτησαν για την ουκρανική κρίση Τόσο η Γερμανία όσο και η Κύπρος εκτιμούν ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση επέκτασης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και όπως συμφώνησαν Μέρκελ και Αναστασιάδης, η όποια απόφαση ληφθεί πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το κόστος.

Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία, η οποία βρίσκεται σε Μνημόνιο, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από τυχόν νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, λόγω των στενών οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα και της παρουσίας πολλών ρωσικών εταιρειών στη Μεγαλόνησο.

Εκτίμηση κινδύνου

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν πως η Λευκωσία «έχοντας πάρει το μάθημα από την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους που στοίχισε 5 δισ. στην Κύπρο, δεν σκοπεύει να διαπράξει ακόμα ένα πολιτικό λάθος που θα ενταφιάσει την οικονομία της». Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ετοιμαστεί εκτίμηση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία από διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τη Λευκωσία να υποστηρίζει ότι το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να επιλέξει ποιες κυρώσεις μπορεί να επιβάλει.

Η Λευκωσία σε περίπτωση που επεκταθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία θα εκτροχιαστεί πλήρως και η οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση. Το πρώτο «θύμα» θα είναι οι τράπεζες λόγω των τεράστιων ρωσικών κεφαλαίων που θα αποσυρθούν. Παράλληλα, τα έσοδα του κράτους θα έχουν τεράστιες απώλειες αφού οι ρωσικές εταιρείες θα αναζητήσουν πιο φιλικές έδρες για να εγκατασταθούν. Κάτι τέτοιο θα συρρικνώσει και τον τομέα των υπηρεσιών (λογιστικά, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.). Δεν θα μείνει όμως ανεπηρέαστη και η αγορά των ακινήτων λόγω των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών που έχουν αγοράσει σπίτια. Ο τομέας του τουρισμού επίσης θα καταρρεύσει, αφού το 25 – 30% των τουριστών προέρχεται από τη Ρωσία.

Ανυπολόγιστο θα είναι και το κόστος στον τομέα της άμυνας αφού η κυπριακή Εθνική Φρουρά διαθέτει ρωσικά οπλικά συστήματα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από το 1974. Είναι προφανές ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα στην Κύπρο, με κίνδυνο να καθηλωθούν άρματα, αντιαεροπορικές συστοιχίες και μαχητικά ελικόπτερα.

Ε.Ε. και Κυπριακό

Στη συνάντηση Μέρκελ – Αναστασιάδη συζητήθηκε και η απαίτηση του Κύπριου Προέδρου για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λύση που θα συμφωνηθεί δεν θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κ. Μέρκελ υιοθέτησε την εισήγηση Αναστασιάδη και υποσχέθηκε πως η Γερμανία θα συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=429272