Οι ευθείες αναγωγές είναι πρόωρες

του Παναγιώτη Παναγιώτου

Είναι σαφές ότι οριστικά πολιτικά συμπεράσματα θα έχουμε και με τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής. Παρότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ασφαλώς πολιτικά χαρακτηριστικά έχουν όμως και τοπικά περιφερειακά και προσωπικά χαρακτηριστικά έστω κι αν επιχειρήθηκε από πολλές πλευρές να τους δοθούν «δημοψηφισματικά» χαρακτηριστικά. Δεν είναι εύκολο να γίνει ευθεία αναγωγή αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων σε κομματικά αποτελέσματα.

Τα πολιτικά μηνύματα είναι πολλαπλά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διαμαρτυρία των πολιτών για τα συσσωρευμένα προβλήματα. Στην Αθήνα και την Αττική υπάρχει μια σημαντική αυτοδιοικητική ήττα της ΝΔ, που συνδέεται και με τη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων της δεξιάς και με ατυχείς επιλογές αλλά και με τη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Βέβαια η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Ομως αναμφισβήτητα στην Αθήνα και την Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε πολλά από τα προεκλογικά δεδομένα και τις σχετικές προβλέψεις. Αντίθετα, στις άλλες περιφέρειες, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας η εικόνα αλλάζει και γίνεται πιο σύνθετη. Στις ευρωεκλογές θα υπάρξει καλύτερη αποτύπωση. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, όπου εμφανίστηκαν αμιγώς κομματικοί κυβερνητικοί υποψήφιοι, δεν πήγαν καλά. Τα κακά νέα είναι η αποχή, που παίζει ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και η εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων της ΧΑ, για τα οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της ΝΔ σημαντικές, παρά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τις εγκληματικές δραστηριότητές της.

Για κυβερνητικές συνέπειες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που σπεύδουν πολλοί να προεξοφλήσουν, είναι πολύ νωρίς. Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, μόνο, δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις. Εκτός κι αν υπάρχει διαπιστωμένη δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και εκλογικού σώματος. Το σίγουρο όμως είναι ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών στις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές είναι εμφανής και καταγράφεται. Ο «δημοψηφισματικός», πάντως, χαρακτήρας των εκλογών δεν επιβεβαιώνεται. Ούτε, βέβαια, επιβεβαιώνεται προς το παρόν η αναμενόμενη ενίσχυση του δικομματισμού. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, εξελίσσεται όχι ευθύγραμμα αλλά διά της τεθλασμένης…

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22791&subid=2&pubid=64009319