Κτίζοντας την Αθήνα του 21ου αιώνα

τα τέσσερα μεγάλα έργα που αλλάζουν την Αθήνα και φιλοδοξούν να δώσουν «ανάσα» στην πρωτεύουσα.
Του Απόστολου Μαγγηριάδη

niarxosΟ Σωτήρης Κωνσταντινόπουλος είναι υπάλληλος ενός κεντρικού ξενοδοχείου στην Ομόνοια. Κάθε πρωί, ελέγχει τις διεθνείς ιστοσελίδες όπου οι τουρίστες αξιολογούν τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν στη διάρκεια της παραμονής τους στην ΑΘήνα. «Το 70-80% των πελατών μας είναι ξένοι από όλη την Ευρώπη και γράφουν για την περιοχή. Μας βαθμολογούν: Υπηρεσίες τόσο, προσωπικό τόσο… Όταν φτάνουν στην περιοχή, βάζουν 2 στα 10!».

Κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω, στην οδό Ξούθου ή στη Σωκράτους, ακόμη και το μεσημέρι μπορεί κανείς να αντικρύσει εικόνες από χρήση ναρκωτικών ή νεαρές γυναίκες που εκδίδονται σε τιμές εξευτελιστικές. Σήμερα, στην Ομόνοια, η εικόνα των μεγάλων ξενοδοχείων και καταστημάτων που έχουν βάλει λουκέτο στοιχειώνει την περιοχή. Η κατάσταση γύρω από την πλατεία είναι σαφώς διαφορετική ως προς την παρουσία μεταναστών, η οποία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον, έχει περιοριστεί κατά πολύ.

Σε αυτό ίσως έχει συμβάλλει αποτελεσματικά και η αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζεύς» που ξεκίνησε τη δράση της πέρυσι το καλοκαίρι. Επίσης και ο Δήμος Αθηναίων προσπαθεί να ξαναφέρει τον κόσμο στην Ομόνοια, αποκαθιστώντας την κακή φήμη που έχει η πλατεία τα τελευταία χρόνια. Πριν από δυο χρόνια ενέκρινε τα πρώτα τραπεζοκαθίσματα περιμετρικά της πλατείας. Ο Γιώργος Ποντικάκης είναι ο πρώτος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης καφέ στην περιοχή, που πήρε το ρίσκο κι έβγαλε τα πρώτα τραπέζια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.fortunegreece.com/article/ktizontas-tin-athina-tou-21ou-eona/