ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EuropeanPublicLawOrganization – EPLO), λειτουργεί Γραφείο Δωρεάν Νομικής Συμβουλευτικής για Παιδιά και Νέους με στόχο την ενίσχυση τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όπως:

  • Πρόσβαση σε Κοινωνικά Επιδόματα
  • Εκπαιδευτικά Θέματα
  • Τακτοποίηση εγγράφων διαμονής
  • Παραβατικότητα
  • Οικογενειακές υποθέσεις

Το γραφείο λειτουργεί εντός της Νομικής Σχολής Αθηνών

Διεύθυνση: Σόλωνος 57 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη 15:00-18:00 και Παρασκευή 12:00-16:00)

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6949737350

Το Γραφείο εντάσσεται  στο πρόγραμμα «Δίκαιο Παιδιού: Δράση για μία Καινοτόμα Μεθοδολογία» που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου σε συνεργασία με τους: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, SavetheChildrenItaly, University La Comillas of Madrid, University Roma Tre και La Merced Migraciones, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα «Δίκαιο Παιδιού: Δράση για μία Καινοτόμα Μεθοδολογία» είναι διακρατικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση των ανηλίκων στην αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Έχει δύο άξονες που συνδέονται μεταξύ τους. Ο πρώτος είναι η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση και ενημέρωση των φοιτητών σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών και το δίκαιο ανηλίκων μέσα από τη διεξαγωγή ειδικών σεμιναρίων στις νομικές σχολές Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ρώμης και Μαδρίτης, και ο δεύτερος και επίσης ουσιαστικός άξονας του προγράμματος είναι η λειτουργία Γραφείου Νομικής Συμβουλευτικής και υποστήριξης ανηλίκων.  Η υποστήριξη μπορεί να αφορά οποιαδήποτε νομικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί και η πρόσβαση στο γραφείο είναι ανοιχτή για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες τους σε περίπτωση που το παιδί βρίσκεται εντός οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το Γραφείο στην Αθήνα λειτουργεί από ήδη εδώ και ένα χρόνο και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περίπου 110 υποθέσεις που αντιστοιχούν σε διακόσια περίπου παιδιά, υποθέσεις που καλύπτουν προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με όλους τους κλάδους του δικαίου και δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες. Οι υποθέσεις αφορούν την τακτοποίηση της αστικής κατάστασης των παιδιών (όπως έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, ταυτότητας), υποστήριξη παιδιών μεταναστών και προσφύγων (που ζητούν άσυλο), ζητήματα επιτροπείας – κάποια από αυτά είναι ασυνόδευτα-, υποστήριξη παιδιών θυμάτων κακοποίησης, και επίσης υποθέσεις που αφορούν σε χορήγηση εκπαιδευτικής στήριξη ή/και κοινωνικής (πρόσβαση σε επιδόματα και προνοιακές παροχές), ενδοοικογενειακής βίας, ζητήματα επιμέλειας και διαζυγίων.