Η «Μουσική αγαπάει τον αυτισμό» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Εργαστήριο με θέμα «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό» διοργανώνει για τρίτη χρονιά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Οι μικροί επισκέπτες, ηλικίας 5 έως 7 και 8 έως 11 ετών, θα έρθουν σε επαφή με διάφορα μουσικά όργανα, με τελικό σκοπό την εκτέλεση μιας διαδραστικής συναυλίας μουσικής.

Στο φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα μέσα για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης, ανάμεσα στα παιδιά και το περιβάλλον τους. Ήχοι και μελωδίες από μουσικά όργανα, βοηθούν να γνωρίσει τον εαυτό του και να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά, με την υποστήριξη των γονιών, παιδαγωγών ειδικής αγωγής και επαγγελματιών μουσικών. Ο σκοπός είναι όλοι μαζί να συμμετάσχουν σε μια διαδραστική συναυλία, ειδικά σχεδιασμένη για τα παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Η μουσική για τον αυτισμό, γίνεται ολοένα και πιο γνωστή στο κοινό, μέσα από τέτοιου είδους συναυλίες που έχουν φιλοξενηθεί σε χώρες όπως η  Αμερική και η Αγγλία.

-Τι θα κάνουν τα παιδιά στις 5 συναντήσεις;

autismos_7 (1) Η πρώτη συνάντηση αφορά αποκλειστικά τους γονείς-συνοδούς των παιδιών. Η ενεργός συμμετοχή τους και η ποιοτική συνεργασία μαζί τους αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας στη θετική μακροχρόνια έκβαση των διαταραχών. Στις επόμενες τέσσερις συναντήσεις τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο της μουσικής, να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν με έναν μεγάλο αριθμό μουσικών οργάνων. Η πληθώρα των μουσικών δραστηριοτήτων θα εντάξει τα παιδιά σε έννοιες της ρυθμικής αγωγής και των χρωματισμών της μουσικής, δίνοντας το έναυσμα για διέγερση της φαντασίας, παιχνίδι και εξωτερίκευση συναισθημάτων. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν, με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα είναι γεμάτα με ποικίλες μουσικές εμπειρίες και ακούσματα.

  Πως συμμετέχουν οι γονείς;

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη της διοργάνωσης, προκειμένου οι γονείς – συνοδοί να αποτελούν ζωτικό τμήμα του μουσικού εργαστηρίου. Παρ’ όλα αυτά, ο τελικός ρόλος των γονέων  – συνοδών αποφασίζεται από τους ιδίους και μπορεί να εκτείνεται από αυτόν του απλού παρατηρητή έως του εμψυχωτή, με τη συμμετοχή τους στις μουσικές δραστηριότητες.

-Τι ικανότητες πρέπει να έχουν τα παιδιά; Υπάρχει κάποιο επίπεδο δυσκολίας;

Οι μουσικές δραστηριότητες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Πρωταρχικός στόχος του μουσικού εργαστηρίου είναι να απευθυνθεί ανεξαιρέτως σε όλα τα παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, δίχως να γίνει η όποια διαφοροποίηση-εξαίρεση παιδιών με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Άρα, το επίπεδο δυσκολίας δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει το συνοδό-γονέα. Ο ενδελεχής σχεδιασμός του εργαστηρίου επιτρέπει την ομαλή λειτουργία και συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

-Με ποιον τρόπο η μουσική βοηθάει ένα παιδί με αυτισμό στην επικοινωνία και στη συμπεριφορά του στην καθημερινότητα;

autismos_3 Η μουσική αποτελεί το βασικό εργαλείο παρέμβασης του κλάδου της μουσικοθεραπείας. Λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και συνδυαστικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Το κομμάτι εκείνο που αφορά τη συμπεριφορά και την επικοινωνία  ποικίλει ανάλογα και με το κάθε παιδί, έτσι και οι παρεμβάσεις διαφέρουν ως προς την εφαρμογή και τους στόχους που τίθενται. Διαφορετικές είναι οι επικοινωνιακές ανάγκες ενός παιδιού υψηλής λειτουργικότητας, και άλλες στην περίπτωση που απουσιάζει η λεκτική επικοινωνία ή και η οπτική επαφή.

-Η διαδραστική συναυλία μουσικής, τι θα γίνει εκεί;

Αρκετά συχνά πραγματοποιούνται συναυλίες για την ενίσχυση των παιδιών με αυτισμό. Πιο σπάνια, για την ελληνική πραγματικότητα τουλάχιστον, είναι μια συναυλία μουσικής που επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην εκτέλεση του μουσικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για μια διαδραστική συναυλία με βασικό στόχο την ικανοποίηση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων παιδιών, παρά την άρτια εκτέλεση των μουσικών έργων.  Ο τρόπος, με τον οποίο θα συμμετέχει κάθε παιδί, προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητές του.

http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1418