Η γραβάτα της σοσιαλδημοκρατίας

Ορισμένοι εκτιμούν ότι, μετά το Βατερλό του Α. Τσίπρα στην υπόθεση: “παίρνω μέτρα – δώστε χρέος”, τα εκλογικά σενάρια επιστρέφουν. Δεν νομίζω.

Ο μόνος στόχος για τον οποίο διαθέτει στρατηγική ο πρωθυπουργός είναι η παραμονή του στο Μαξίμου, η ταχεία φθορά της επόμενης κυβέρνησης και η επάνοδός του στην εξουσία διά της απλής αναλογικής, μέσα από συμμαχικά σχήματα αφού, προηγουμένως, η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε “ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας” έχει ολοκληρωθεί: κόμμα αρχηγικό και λαϊκιστικο, με ζιβάγκο – συγγνώμη: γραβάτα – σοσιαλδημοκρατικής υφής και κοπής.

Σε όλα τα υπόλοιπα – από τις σχέσεις με τους δανειστές, την αξιολόγηση κ. ά. – εξαντλείται σε τακτικές κινήσεις: η μπάλα στην εξέδρα, ενέσεις αισιοδοξίας στο πόπολο και την κοινοβουλευτική ομάδα του, επικοινωνιακά κολπάκια, συνήθη ψεύδη, και τα ρέστα.

Στην εξυπηρέτηση της προσωπικής στρατηγική του, γιατί δεν είναι καν κομματική , ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι Λαφαζάνης – Κωνσταντοπούλου – Γλέζος και λοιποί στο πρόσφατο παρελθόν) είναι απολύτως αναλώσιμος. .

Η “τακτική στροφή” των επόμενων εβδομάδων θα μας “πει” περισσότερα..

Γιαννης Παπουτσάνης -δημοσιογράφος