Εμείς την κάναμε...

Κάποιος άφησε σήμερα στην αποβάθρα του μετρό, μπροστά από το σημείο που βρίσκονται οι θέσεις, δύο άδεια πλαστικά ποτήρια καφέ, μέσα στο κουτάκι τους (αυτό που δίνουν οι αλυσίδες των καφέ για να κουβαλάς πάνω από έναν καφέδες).

Έρχονται δυο νεαροί, θα ‘ταν δε θα ‘ταν 18 ετών, το βλέπει ο ένας, λέει «μπουρδέλο παντού αυτή η χώρα ρε μαλάκα» και το κλωτσάει με δύναμη. Τα ποτήρια εκσφενδονίστηκαν στην άλλη άκρη της αποβάθρας.

Κι έμεινα να σκέφτομαι, τι είναι αυτό που σε κάνει να διαπιστώνεις ότι «η χώρα είναι μπουρδέλο» και αντί να τα πιάσεις να τα αφήσεις έστω σε μια άκρη (γιατί κάδους απορριμάτων δεν έχει στο μετρό-εικάζω για λόγους ασφαλείας) αποφασίζεις να γίνεις συνένοχος με αυτούς που κατηγορείς.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχνάς τους κανόνες, να αισθάνεσαι ότι έχεις κάθε ελευθερία να φέρεσαι με απαράδεκτο τρόπο και μάλιστα δημοσίως. Τόσο που, μοιάζει σαν να κάνεις κάποιο κατόρθωμα, σαν να συναγωνιζόμαστε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κάφρος, ο πιο παραβατικός, ποιος μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά χωρίς να υποστεί τις συνέπειες.

Δεν ξέρω τι συμβαίνει και ο πιτσιρικάς προτίμησε την κλωτσιά.

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι, δεν είναι “μπουρδέλο” η χώρα, την κάναμε εμείς.

Ειρήνη Αγαπηδακη