Δρόμος χωρίς επιστροφή 

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν είναι στο χέρι σου να καθορίσεις τη στιγμή που θα μπεις. Μπορεί να παλεύεις χρόνια και να μη σου κάθεται. Αυτό όμως που πρέπει να έχεις προαποφασίσει είναι το πότε και πώς θα φύγεις. Όταν μάλιστα έχεις μπει σαν σίφουνας, σε συνθήκες πασαρέλας και προκαλέσεις χάος, η αποχώρηση είναι θέμα χρόνου και πρέπει να την έχεις σκηνοθετήσει με ακρίβεια.

Η ώρα του Γιάνη Βαρουφάκη να περάσει πίσω από την κουρτίνα είναι αλήθεια ότι ήρθε πολύ νωρίς για τις φιλοδοξίες του. Και απαιτεί σώνει και καλά να επιστρέψει για να πάρει την ρεβάνς.

Από ποιον αλήθεια;

Από τον Τσίπρα που τον εμπιστεύτηκε για 6 ολόκληρους μήνες και ευτυχώς δεν τον άκουσε την νύχτα του δημοψηφίσματος; Η από τους πολίτες που τους φέσωσε ακόμη μερικές δεκάδες δισ. με το κόλπο γκρόσο που είχε στο μυαλό του αλλά μόνο αυτός το καταλάβαινε; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επιστροφή του θα περάσει απαρατήρητη επικοινωνιακά και πολιτικά. Έχει κάψει τις γέφυρες στη σχέση του με τους ψηφοφόρους. Ακόμη και οι φανατικοί θαυμαστές του έχουν απομακρυνθεί. Γιατί τον πίστεψαν πολύ και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι.

Και αέρα στα πανιά του είχε και λαϊκή αποδοχή και τη στήριξη του αρχηγού του. Και βεβαίως, πολλά προσόντα. Σε αυτά δεν διαφωνεί κανείς. Όμως την καρδάρα τη χύνουν οι ταλαντούχοι άνθρωποι, όταν η αυτοπεποίθηση ξεχειλίζει και ο ναρκισσισμός τυφλώνει.

Μόνος του, ο χαρισματικός στην κάμερα Γιάνης, πύκνωσε τον πολιτικό του χρόνο, περιφρόνησε την εύνοια της τύχης και υποτίμησε τους αντιπάλους του. Έκανε όλα τα πιθανά λάθη. Και όποιος σπεύσει να πει ότι έγινε η Ιφιγένεια του Τσίπρα, αδικεί την αρχαία τραγωδία. Ο υπουργός Οικονομίας πλήρωσε τον χαρακτήρα του και μόνον αυτόν. Και τώρα υφίσταται κανιβαλισμούς. Κάθε μέρα με κάθε ευκαιρία δέχεται μια προσωπική επίθεση, συχνά χυδαία για την εξάμηνη υπουργεία του. Αυτό που του συμβαίνει δεν αξίζει ούτε στον ίδιο, ούτε στη χώρα. Ο δρόμος που ακολούθησε όμως ήταν χωρίς επιστροφή. Όσο και αν επιμένει να επιστρέψει αυτή την ώρα είναι απίθανο.

Επειδή στην πολιτική όμως ισχύει το ποτέ μην λες ποτέ, στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Όλα μπορεί να συμβούν…