Αβγατίζει το μαύρο χρήμα

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ δύο μήνες μόνο 20.000 άδειες άσκησης επαγγέλματος κατατέθηκαν στην εφορία. Οι άνθρωποι που τις κατείχαν, επισήμως εμφανίζονται άνεργοι. Η πραγματικότητα είναι ότι προτιμούν μαύρα και ας είναι λιγότερα.

Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη μετακομίζουν την φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Η δραματική πρόβλεψη των φοροτεχνικών είναι ότι στο τέλος θα μείνουν στην Ελλάδα μόνο όσοι τιμολογούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες στο ελληνικό κράτος, μέσω Βουλγαρίας. Και προφανώς θα μείνουν αναγκαστικά, οι ταβέρνες καφετέριες και τα μπαρ οι οποίες έχουνε λάβει εγκαίρως τα… μέτρα τους.

Οι παλιοί διανοητές της αριστεράς, έλεγαν ότι μία από τις αστοχίες της αποτυχίας του υπαρκτού σοσιαλισμού είναι ότι δεν στάθμισε την δυναμική της αγοράς, η οποία προϋπήρξε του κομμουνισμού. Η αγορά καταφέρνει να βρίσκει τρόπο να επιβιώνει νόμιμο ή παράνομο σε κάθε εποχή.

Στη χώρα μας δημιουργείται μία παράλληλη αγορά διακίνησης μαύρου χρήματος με συμπεριφορές κατοχής που θα δημιουργήσει νέους ολιγάρχες. Το 25 % του ΑΕΠ αυτή την ώρα δεν περνάει από τα ταμεία του κράτους, επειδή η αύξηση είναι γεωμετρική. Σύντομα η παραοικονομία θα είναι μεγαλύτερη από την οικονομία. Πλέον δεν ντρέπεται κάνεις να μην κόβει απόδειξη. Όλοι παζαρεύουν ανοιχτά με τον πελάτη χαμηλότερη τιμή, εάν πληρώσει μετρητά και μαύρα. Οι ίδιοι εργαζόμενοι απαιτούν από εργοδότες, εάν γίνεται να πληρώνονται μαύρα χωρίς ένσημα.

Εάν πολύ σύντομα κυβέρνηση και δανειστές δεν αντιληφθούν την παγίδα στην οποία έχουν πέσει οι ίδιοι και η χώρα, η βλάβη θα είναι μη αναστρέψιμη.