Επικίνδυνος διχασμός

Μια μικρή ιστορία: Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, κάλεσε στο γραφείο της ένα έμπειρο στέλεχος του υπουργείου να την ενημερώσει για τη φάση που βρίσκεται το κάθε θέμα χωριστά. Μόλις ο διπλωμάτης έφτασε στο Σκοπιανό τής είπε: «Κυρία υπουργέ, η υπόθεση των Σκοπίων είναι το μόνο θέμα εσωτερικής πολιτικής που διαχειρίζεται το υπουργείο, το οποίο μόλις αναλάβατε. Μπορεί να λυθεί μόνο από τις ηγεσίες των κομμάτων».

Αν είχε κατανοήσει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας και πολύ περισσότερο αν το είχε πιστέψει, δε θα έκανε τους ίδιους χειρισμούς. Με μυστική διπλωματία από το Νίκο Κοτζιά, ακόμη και αν ήταν ο άσος αυτής της τέχνης, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ήταν αμφισβητούμενο. Τα εθνικά θέματα προσεγγίζονται με συναίνεση τουλάχιστον των 2-3 μεγαλύτερων κομμάτων και όλοι μαζί εξηγούν στους πολίτες την αναγκαιότητα του συμβιβασμού.

ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες. Δεν ήταν δύο μαζώξεις ακροδεξιών εθνικιστών, αλλά μεγάλες συγκεντρώσεις συναισθηματικά φορτισμένες. Οι γραφικότητες, οι υπερβολές και η επίδειξη ισχύος των ακραίων, δε μπορούν ούτε να τις αμαυρώσουν ούτε να ακυρώσουν την ουσία του μηνύματος του εστάλη το Χειμώνα. Παρ´ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε με τον τρόπο που εκείνος επέλεξε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή λύση θα διχάσει για χρόνια την ελληνική κοινωνία με άγνωστες συνέπειες.