Μιούτσια Πράντα: "Η χειραφέτηση των γυναικών πέρασε μέσα από την τηλεόραση"

Η Μιούτσια Πράντα είναι μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες μόδας και οραματίστρια του κλάδου της. Η Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Frankfurter Allgemeine Quarterly μίλησε για την τηλεόραση με αφορμή την έκθεση του Ιδρύματος Prada με θέμα «TV70».

Η Μιούτσια Πράντα που γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1949, μαζί με τον σύζυγό της Πατρίτσιο Μπερτέλι κατάφερε να καθιερώσει την εταιρεία της ως ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα παγκόσμια brand.

Μιλώντας για την έκθεση που θα φιλοξενήσει το Fondazione Prada, το μουσείο του Ιδρύματος της εταιρείας με τίτλο «TV70», η κ. Πράντα παραδέχτηκε ότι εκείνη την εποχή στην οποία αναφέρεται η έκθεση δεν παρακολουθούσε τηλεόραση, καθώς πίστευε ότι ήταν κάτι το κακό. «Ποτέ δεν παρακολουθούσα τηλεόραση», είπε και πρόσθεσε ότι «την ανακαλύπτω τώρα και πιστεύω ότι ήταν πολύ έξυπνη, με ενδιαφέροντες ανθρώπους, ήταν δημόσια και εξέφραζε την πολιτική της Ιταλίας, στη συνέχεια ήρθε ο Μπερλουσκόνι. Έτσι μας ήρθε η έμπνευση να κάνουμε την έκθεση».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Francesco Vezzoli, και όπως είπε η κ. Πράντα «η έκθεση μαζί του είναι μία έκθεση για το ρόλο των γυναικών. Ο Francesco Vezzoli δείχνει πώς οι γυναίκες που βρέθηκαν στην τηλεόραση να παρουσιάζουν εκπομπές άσκησαν μία μορφή φεμινιστικής χειραφέτησης.

Έκαναν κάτι επαναστατικό. Κάλεσαν άλλες γυναίκες και μίλησαν για τον κόσμο με τον τρόπου αυτές τον έβλεπαν κι έτσι άλλαξε η κοσμοθεωρία των θεατών».