Ο Louboutin έχασε την αποκλειστικότητα στις κόκκινες σόλες μετά από δίκη

Ο Christian Louboutin ηττήθηκε σε δίκη με την οποία διεκδικούσε την αποκλειστικότητα στις διάσημες κόκκινες σόλες του οίκου.

Την προηγούμενη Τρίτη εκδόθηκε η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου πως και άλλοι σχεδιαστές έχουν το δικαίωμα να πουλάνε παπούτσια με κόκκινους πάτους, που είναι το χαρακτηριστικό των παπουτσιών του οίκου Christian Louboutin. Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ειδοποίησε το ολλανδικό δικαστήριο πως η προστασία του εμπορικού σήματος του οίκου μπορεί να είναι άκυρη.

Ο Christian είχε κινηθεί νομικά κατά της ολλανδικής αλυσίδας Van Haren που πωλούσε και εκείνη παπούτσια με κόκκινους πάτους. Ο ίδιος ήθελε να σταματήσει η αλυσίδα να χρησιμοποιεί το κόκκινο στα υποδήματα, υποστηρίζοντας ότι δικαιούται να έχει την αποκλειστικότητα, καθώς αυτός καθιέρωσε την κόκκινη σόλα χώρο της μόδας.

«Ένα εμπορικό σήμα που συνδυάζει χρώμα και σχήμα μπορεί να απορριφθεί ή να κηρυχθεί άκυρο για τους λόγους που καθορίζονται στο δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ» ανέφερε το ΔΕΚ σε δήλωσή του. «Το κόκκινο χρώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι ξεχωριστό από το σχήμα του πάτου» επεσήμανε ο Szpunar και συνέχισε «και τα σχήματα συνήθως δεν προστατεύονται από το δίκαιο περί σημάτων της ΕΕ».

Aνέφερε ότι η ανάλυσή του αφορούσε αποκλειστικά το ζήτημα του σχήματος των πάτων και όχι την αξία και επωνυμία των υποδημάτων, από τη στιγμή που δεν πήρε υπόψη του την ελκυστικότητα των προϊόντων.

Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήξει στην ετυμηγορία του, το ολλανδικό δικαστήριο θα αποφασίσει αν η κόκκινη σόλα αποτελεί όντως το εμπορικό σήμα του οίκου.