Ποια είναι η γαλαζοπράσινη αρχόντισσα που βλέπει Ιόνιο; Κι όμως, δεν είναι νησί!

Σπάνια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία, καταπράσινα νησάκια και αρώματα από λεμόνι και κίτρο, είναι η προίκα της γραφικής και ελκυστικής Πάργας, που την καθιστά ιδανικό προορισμό για αποδράσεις ανεξαρτήτως εποχής.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-1

Ιστορικά αξιοθέατα, καταγάλανες παραλίες, πανέμορφες πεζοπορίες, οργανωμένες υποδομές. Η Πάργα, έχοντας περάσει από ενετική, γαλλική, τουρκική και αγγλική κυριαρχία, στέκεται σήμερα περήφανη στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρεβέζης, αγκαλιάζοντας τον γήλοφο «Πεζόβολος» και προ(σ)καλεί τον επισκέπτη να την ανακαλύψει.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-2

Με το που θα φτάσετε στο λιμάνι της πόλης, θα αντικρύσετε το επιβλητικό βενετσιάνικο Κάστρο στην είσοδό του. Καταστράφηκε και χτίστηκε πολλές φορές και αυτό που σώζεται σήμερα αποτελεί κατασκευή των Βενετσιάνων τον 17ο αιώνα με τις προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς όταν αγόρασε την Πάργα από τους Άγγλους.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-3

Η πρόσβαση στο Κάστρο είναι εύκολη από το λιμάνι, μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια. Συνδυάστε την επίσκεψή του με μια βόλτα στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης και έχετε «γεμίσει» με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο βράδυ της παραμονής σας εκεί. Στο κέντρο της πόλης, θα κάνετε μια επίσκεψη στο εκκλησιαστικό μουσείο, θα δείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Πάργας και τα δεκάδες εκκλησάκια που βρίσκονται διάσπαρτα.

Αν έχετε μεταφορικό μέσο, τότε αξίζει να βγείτε λίγο έξω από την πόλη, στο χωριό Ανθούσα, όπου δεσπόζει το κάστρο «του Αλή Πασά», ενώ το ίδιο χωριό είναι γνωστό και για τον πανέμορφο καταρράχτη του.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-4

Αν έχετε χρόνο στην διάθεσή σας, τότε μπορείτε να προγραμματίσετε μια σειρά δραστηριοτήτων στις γύρω περιοχές. Μια μονοήμερη εκδρομή σε Παξούς και Αντίπαξους για παράδειγμα, είναι ότι πρέπει για να δείτε από κοντά τα μικρά αυτά νησάκια. Τα πλοία Captain Hook και Ionian Star πραγματοποιούν τέτοια δρομολόγια.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-5

Στο χωριό Γλυκή, μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά της φύσης, αλλά και να πάρετε μια δόση εναλλακτικού τουρισμού, διασχίζοντας τον μυθικό ποταμό Αχέροντα με βαρκάκι. Οι λάτρεις της φύσης ίσως θελήσουν να περπατήσουν στον χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό και οδηγεί κατά μήκος του ποταμού Αχέροντα, μέσα σε ένα εντυπωσιακό πλατανόδασος.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-6

Από αυτό το σημείο, μπορείτε να συνεχίσετε με τα πόδια το μονοπάτι μέχρι τις πηγές του ποταμού, απολαμβάνοντας την όμορφη διαδρομή.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-7

Πεζοποριών συνέχεια και στην παραλία του Βάλτου, από την οποία ξεκινώντας και περνώντας μέσα από τους παλιούς μύλους και τους ελαιώνες θα βρείτε το εκκλησάκι της Παναγιάς της Φανερωμένης και τον φημισμένο καταρράχτη του χωριού Ανθούσα.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-8

Επισκεφτείτε από την ίδια παραλία το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, λίγο πριν το μικρό λιμανάκι δεξιά της παραλίας και ανεβείτε από το μικρό μονοπάτι στο μοναστήρι της Βλαχέρνας για να απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και να κλείσετε ιδανικά την παραμονή σας στην αρχαία Τορύνη, όπως ήταν η ονομασία της Πάργας κατά την αρχαιότητα.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-9

Η Πάργα κυριολεκτικά «βουλιάζει» από κόσμο τους μήνες του καλοκαιριού, ο οποίος συρρέει από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δροσιστεί στις καταγάλανα νερά της. Οπότε καλό θα ήταν να κλείσετε εγκαίρως δωμάτιο σε κάποιο από τα καταλύματα, μέσα και έξω από την πόλη. Όσον αφορά τα μέρη στα οποία μπορείτε να απολαύσετε τα κρυσταλλένια νερά της αυτά είναι αρκετά.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-10

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο όμορφο νησάκι της Παναγίας, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, το οποίο είναι τόσο κοντά που μπορείτε ακόμα και να… κολυμπήσετε μέχρι εκεί. Στο εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω στο νησάκι, γίνονται αρκετά συχνά γάμοι. Ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ είναι η Παραλία Λύχνος, τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία περιβάλλεται από το πράσινο των βουνών και τους ελαιώνες της Πάργας.

parga-i-prigkipissa-tis-ipeirou-11

Εκεί κοντά βρίσκεται και η ξακουστή σπηλιά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κολυμπούσε η Θεά. Στην παραλία μπορείτε να πάτε είτε με καΐκι από την προβλήτα της Πάργας, είτε με αυτοκίνητο (υπάρχουν σχετικές πινακίδες).

Πηγή: dinfo