Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση με τον οποιονδήποτε έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλώς συμφωνίες

Την άποψη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης διατύπωσε εξερχόμενος από την συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία  και μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας, μάλιστα ότι δεν είναι προγραμματισμένο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να παρουσιαστούν και οι μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν με τον ΟΟΣΑ.

Όπως είπε, και μεταφέρει στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ η ανταποκρίτρια του στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα συνεχιστούν. Σε ερώτηση της κ. Δεναξά για το εάν προτίθεται να συζητήσει με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εφόσον εκείνος του παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση, ο Υπουργός απάντησε πως «θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο υπουργό Οικονομικών, καγκελάριο, πρόεδρο, πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της 5χρονης, 6χρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας».

Ολόκληρος ο διάλογος του Υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους, όπως μεταφέρεται στο ΕΘΝΟΣ, έχει ως εξής:

Υπουργός: Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα. Έχουμε μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση.

Ερώτηση: Θα τις παρουσιάσετε αύριο;

Υπουργός: Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πολύ «ενορχηστρωμένες» και «χορογραφημένες» ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Ερώτηση:  Μπορεί να υπάρξει συμφωνία αύριο στη συνάντηση του Eurogroup;

Υπουργός: Δεν το πιστεύω. Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ερώτηση: Θα συζητήσετε με τον κ. Γιούνκερ εφόσον σας παρουσιάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, νέες βελτιωμένες προτάσεις;

Υπουργός: Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, Υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.