"Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα": Μαύρη κωμωδία για πραγματικές και...εικονικές επαναστάσεις

Από τις εκδόσεις “Κέδρος” κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου “Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας άστεγος Αθηναίος πυροδοτεί μια πολύνεκρη λαϊκή εξέγερση στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για έναν άνεργο δημοσιογράφο, με μια ικανότητα μεταξύ παραφυσικής και ψυχοπάθειας, γνωστή ως πυρογένεση. Με τη γραπτή μαρτυρία του αναμειγνύονται οι λάγνες φαντασιώσεις της χήρας του, που πολιορκείται από τον καλύτερό τους φίλο…

Μια πολιτική και ερωτική μαύρη κωμωδία, χτισμένη με τα υλικά του ψηφιακού κόσμου, που θέτει επιτακτικά το ερώτημα: πού ζούμε;

 

«Στο βάθος, θα έλεγε κανείς ότι αυτό το μυθιστόρημα υπήρξε προϊόν του φόβου που βίωσα το 2012 ότι, εάν μείνει άστεγη η μεσαία τάξη, τότε θα καεί η Ελλάδα. Έμπνευσή μου υπήρξαν, επίσης, η νεύρωση της Αριστεράς με τις λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά και το απωθημένο σχεδόν όλων των Νεοελλήνων να καούν όλα. Ή, όπως θα το έθεταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, “γαία πυρί μειχθήτω”».

Από το «Σημείωμα του συγγραφέα»

«Είναι προφανές ότι ο κόσμος της ψηφιακής ενημέρωσης και επικοινωνίας, που καταδυναστεύει τη ζωή μας μεταβάλλοντάς τη σε μαύρη κωμωδία, αποτελεί εξίσου πηγή έμπνευσης αυτού του καλειδοσκοπικού μυθιστορήματος. Ένας κόσμος όπου το πρωτοσέλιδο μιας παραδοσιακής εφημερίδας και η ανάρτηση σε ένα τυχάρπαστο μπλογκ, το βίντεο ενός ενημερωτικού ρεπορτάζ και ένα post στο Facebook εξισώνονται επικίνδυνα. Όπως ακριβώς εξισώνoνται και μια πολύνεκρη λαϊκή εξέγερση με την πυρογένεση. Ω, τι κόσμος, μπαμπά!»

Από το «Σημείωμα του συγγραφέα»

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όλα σε συνεχή ροή, σε ένα αδιάκοπο γίγνεσθαι, όπου όμως ο αρχικός πόλος είναι ο Άλλος. Ο Άλλος, οι άλλοι άνθρωποι, τα ζώα, τα πράγματα του κόσμου είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου. Μια φύση που βάζει φωτιά καταστροφής σε όλα, γιατί μέσα της γεννιέται αποτροπιασμός.
Πώς θα παιχτεί το παιχνίδι; Πού ζούμε; Πού πάνε τα πράγματα;
Σας παραπέμπω στο τωρινό και στο επόμενο βιβλίο του Ραπτόπουλου για κάθε καταγραφή του.

Χλόη Κολύρη, Fractal, 04/07/2018
http://fractalart.gr/o-anthrwpos-pou-ekapse-tin-ellada

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Είμαστε επιρρεπείς στη γελοιότητα»

Εμυ Ντούρου, Documento, 01/07/2018 

https://bit.ly/2NmsVMM

 

Μέσα από τη παρούσα αφήγηση,ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος,αναλύωντας όλη την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στο σήμερα της χώρας μας,δεν θέλει να κάνει ακόμη ένα μάθημα ιστορίας ή απλά κίτρινης δημοσιογραφίας όπως παρακολουθούμε πολλές φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα.Θέλει απλά να πει και τη δική του άποψη πάνω στα γεγονότα,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί της,απλώς θέλει να θίξει τα κακώς κείμενα με έναν αυτοσαρκασμό μέσα από μια διαφορετική ματιά.Ας τον ακούσουμε λοιπόν.

Μαρία Ανδρικοπούλου, Bookcity, 21/06/2018 

https://bit.ly/2tdbO7I

 

Η δύναμη του βιβλίου βρίσκεται στο συνδυασμό μιας λογοτεχνικής γραφής που ρέει με την ψυχοκοινωνική ανάγνωση και την ιστορική αφήγηση, αξιοποιώντας προσωπικές ιστορίες και διακωμωδώντας το διαδίκτυο. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, καθώς ο Ραπτόπουλος, μετουσιώνοντας τα δικά του πένθη σε δημιουργικότητα, μας προσφέρει  μία ιστορία ταυτόχρονα τόσο οικεία και τόσο ανοίκεια.  

Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Παρατηρητής της Θράκης, 31/05/2018

http://www.paratiritis-news.gr/article/203563/list.php?ct=23

 

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι κάτι ανάμεσα σε δράμα και «γελοιωδία», όπως και οι ζωές μας»

Βιβή Μαργαρίτη, Trikala View, 29/05/2018

https://bit.ly/2INEOHO

 

Αναμφίβολα, ένα από τα καλύτερα βιβλία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, το οποίο αποδεικνύει ότι η σπουδαία λογοτεχνία μπορεί να ακολουθεί παράλληλους δρόμους με τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πάνος Ιωαννίδης, Fractal, 16/05/2018

http://fractalart.gr/o-anthropos-poy-ekapse-tin-ellada/

 

«Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα» είναι κάτι περισσότερο από μια αναφορά στα Δεκεμβριανά του 2008 και την κρίση, ξεδιπλώνοντας τα όνειρα και τους εφιάλτες τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος σε μια κοινωνία η οποία δεν έχει πάψει να αναζητεί με αγωνία τον βηματισμό της.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 12/05/2018

https://bit.ly/2KuV0U2

 

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος θέλησε να μιλήσει στο μυθιστόρημά του για την κρίση και το έκανε με επιτυχία χάρη σε μια εύστοχη επιλογή του. Περιγράφοντας πώς ο Έλληνας την αντιμετωπίζει και τη διαχειρίζεται περισσότερο με το θυμικό του παρά με τη λογική του. Και έτσι μάλλον κατάφερε να δώσει μια απάντηση στην εύλογη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη ερώτηση πολλών, γιατί, ενώ οι άλλοι που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση με μας βγήκαν από την κρίση, εμείς συνεχίζουμε ακόμα να ταλαιπωρούμαστε. Ίσως γιατί το θυμικό μας πυρπολεί μονίμως τη λογική μας…

Μιχάλης Πιτένης, Bookpress, 01/05/2018

https://bit.ly/2tPh4hR

 

Ποια είναι η καρδιά του μυθιστορήματος «Ο άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα»;  Είναι, κατά τη γνώμη μου, η πολιτική και κοινωνική ματιά του συγγραφέα στην Ελλάδα, της δεκαετούς κρίσης, ξεκινώντας από το 2008.

Σε τελική ανάλυση, αξίζει κανείς να το διαβάσει; Τρεις λέξεις έχω μόνο για αυτό: Ναι, ναι, ναι.

Άγγελος Χαριάτης, Fractal, 04/04/2018

http://fractalart.gr/o-antrwpos-pou-ekapse-tin-ellada/